Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

A brit kémek az invázió kezdetétől kulcsszerepet játszanak Ukrajna kibervédelmében

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. november 1. - 14:01

Nagy-Britannia azért hozta nyilvánosságra ezt az információt, mert többé nincs szükség annak titokban tartására – vagyis vélhetően a Kreml is tudott róla.

A mintegy 6,35 millió font értékű, úgynevezett Ukrajna Kiberprogramot nem sokkal azután hozták működésbe, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én teljes körű háborút indított az országgal szemben.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Egyes tisztviselők szerint az orosz erők ukrán területekre mért csapásai a kibertámadások jelentős növekedésével jártak együtt, s ez utóbbi meglehetősen drasztikus károkat okozott volna, ha a britek nem nyújtanak segítséget erre vonatkozóan.

Az Egyesült Királyságot is kibertámadás érte

Leo Docherty brit Európa-ügyi miniszter szerint az Egyesült Királyság saját kibervédelmét is megerősítették, miután „jelentős mértékű fenyegetés” érkezett Oroszország részéről, a szaktudásukat pedig nagy örömmel osztották meg az ukrán szövetségeseikkel.

Állítása szerint a brit kémek már az invázió kezdetétől kulcsszerepet játszanak Ukrajna védelmében, Nagy-Britannia pedig azért hozta nyilvánosságra ezt az információt, mert többé nincs szükség annak titokban tartására – vagyis vélhetően a Kreml is tudott róla.

Docherty ezután elhárított minden olyan feltételezést, amely szerint Ukrajna kibertámogatása a háborúba való közvetlen beavatkozást jelentheti Moszkva szempontjából, mondván, mindez egy „tökéletesen tisztességes, és a legkevésbe sem eszkalációs lépés” – írta a Sky News.

James Cleverly brit külügyminiszter azt is hozzátette, miszerint az Egyesült Királyság világelső szakértelmére támaszkodva nyújtanak segítséget Ukrajnának, ezzel biztosítva, hogy a Kreml „minden téren vereséget szenvedjen: a szárazföldön, a levegőben és a kibertérben”.