Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Bővülhet a nemzetközi bűncselekmények köre, globálisan szankcionálhatják a „környezetirtást”

Palmeiras do Javari, 2020. június 22. Emberek ülnek a Javari nevû folyó mellett, az Amazonas területén, a perui határnál fekvõ, Mayoruna õslakosok által lakott Cruzeirinho nevû faluban, Brazíliában 2020. június 20-án. A település lakosainak nagy része visszavonult az esõerdõbe, hogy távoltartsák magukat a koronavírus-járványtól. MTI/EPA/EFE/Joedson Alves
not image

Nagy Noel

2021. február 16. - 07:17

Egy nemzetközi jogászokból álló csoport új „szuperbűncselekményt” határozott meg, mely az emberiség legsúlyosabb bűncselekményeinek körét bővítheti a környezetünk módszeres irtásának bűntettével.

A jogászok által csak „környezetirtásnak” nevezett bűncselekményt a Nemzetközi Bűntetőbíróság (ICC) elé terjeszthetik annak reményében, hogy a jövőben beemelik a nemzetközi szinten üldözendő legsúlyosabb bűntettek közé – írja az ABC.

Soron kívül AI: közel egymillió dollárba kerül egy algoritmus létrehozása

Amennyiben a csoport akciója sikeres lesz, akkor a nemzetközi büntetőjog egy újabb, rendkívül súlyos bűncselekménnyel bővülhet, immáron az ötödikkel. Az ICC egyelőre a népirtást, az emberiség elleni bűntettet, a háborús bűntettet és a háborús agressziót üldözi, és hoz ezen ügyekben ítéletet.

Az előterjesztést megalkotó csoport, a Stop Ecocide úgy fogalmazott, hogy a klímaváltozás nem ismer a határokat, ezért a helyi ökoszisztéma módszeres pusztításának alapvetően hatalmas és globális következményei lehetnek.

Tervük szerint a bűncselekmény nemzetközi jogba emelésével azokat a kormányokat, vállalatokat és egyéneket vonnák eljárás alá, akik szándékosan pusztítják a környezetet és a természeti erőforrásokat, valamint tudomással vannak a cselekmény szándékos elkövetéséről, mégsem tesznek ellene semmit.

Mint a Stop Ecocide is fogalmazott, azért lenne nagyon fontos a tényállásba beemelni a szándékosság és a tudomás elemeit, mert az a nemzetközi tapasztalat, hogy a legtöbb környezetirtást nem véletlenül végzik, hanem valami gazdasági növekedés céljából.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.