Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Börtöntáborra emlékeztető körülmények uralkodnak egy karanténközpontban

Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Brit turisták személyes beszámolója szerint olyan állapotok uralkodnak a Karib-térségben található Barbados egyik karanténközpontjában, mintha csak egy börtöntáborba kerültek volna be

Folyamatosan változó szabályok és börtöntábori körülmények jellemezték egy brit páros barbadosi tartózkodását, miután pozitív lett a koronavírus-tesztjük. Mint mondták, éjszaka szállították el őket a Harrisons Points Izolációs Központba, amit egy rögtönzött karanténközpontként használnak a Karib-térségbeli országban.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Mint több turista is megerősítette, annak ellenére, hogy egyébként egészségesek voltak, folyamatosan változó szabályokkal kellett szembenézniük a rendkívül szűkös kültéri területtel rendelkező komplexumban, amelyet egyébként állig felfegyverkezett katonák őriztek. Egy párost például teljesen elszeparáltak egymástól, akik még a harmadik brit lezárás előtt repültek Barbadosba.

A 47 éves, egészségügyi asszisztensként dolgozó Kirsten Day például arról számolt be, hogy karácsony éjjelén, este fél 12 magasságában szállították el a hoteljából, miután pozitív lett a PCR-tesztje. Mint mondta, a Harrisons Point olyan volt, mint egy börtön:

„Azt mondták a páromnak, hogy egy olyan szobába szállítanak, ahol még televízió is van. Ehelyett viszont olyan kórteremben helyeztek el, akik meglehetősen rosszul érezték magukat. Azokkal egyébként körültekintően foglalkoznak, akik tényleg rosszul érzik magukat, de ha nincs különösebb bajod, akkor egyszerűen ott ragadsz” – kezdte a beszámolót.

„Teljesen elszigetelnek a külvilágtól, és ugyan van egy nagyon kicsi külső tér néhány székkel együtt, de azokat sem takarítják, miután valaki leült rájuk. Ha nem volt nyitva az ajtót, engedély kellett ahhoz, hogy kinyithasd. A teáskannához és a mikróhoz sem értem hozzá, mert azokat sem takarították, miután egy tünetes fertőzött használta. Inkább vizet ittam”

„Hatalmas küzdelmet vívtam azért, hogy egyáltalán megtudjam, mi folyik körülöttem, mivel a különböző orvosok különböző dolgokat mondtak nekem” – mondta Kirsten, aki hozzátette, hat napot töltött külön párjától, akinek végig negatív lett a tesztje a barbadosi tartózkodásuk alatt.

Mint mondta, mindketten válaszokat követeltek, de sosem kaptak megfelelő felvilágosítást arról, hogy mik a követelmények a tesztelésre vonatkozóan. Végül akkor engedték el, miután negatív lett az egyik tesztje, és a vérkép-elemzését követően kiderült, hogy vannak antitestek a szervezetében. A tesztek összesen 900 fontjába kerültek a párnak, és most visszatérítést követelnek.

„Az étel is borzalmas volt, az egyik reggelire például csirkefalatokat és vajas kenyeret adtak, de kést már nem kaptunk hozzá. Egy idő után csak adtak kést, viszont alapvető dolgok álltak rendelkezésünkre. Volt olyan is, hogy ők kértek meg arra, hogy szerezzünk gyógyszert, és adjuk oda egy betegnek”

Kirsten azt is hozzátette, hogy bár pontosan tisztában voltak vele, hogy kockáztatnak, és azzal is, hogy a karanténközpontok nem szállodával felérő élményt nyújtanak, de ha előre tudták volna, hogy ilyen állapotok uralkodnak, inkább otthon maradtak volna.