18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,081 $

Felvételek a közel 120 áldozatot követelő ecuadori börtönharcról, többeket lefejeztek

Fotó: Unsplash/ Emiliano Bar
Külföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A hatóságok jelentése szerint eddig legkevesebb 116-an hunytak el abban a börtönharcban, amiben rivális bandák csaptak össze egymással.

Mint arról a BBC is beszámolt, Ecuador történetének legsúlyosabb börtönharcát élte meg, soha ezelőtt nem volt ilyen súlyos erőszakos cselekmény egy ecuadori börtönben.

A hatóságok szerint legkevesebb 116 áldozatról tudni, akik nem élték túl a támadásokat, miközben a keddi összecsapások részeként legkevesebb öt rabot lefejeztek.

A harcokban többeket szabályosan kivégeztek, agyonlőttek, vagy megcsonkították. Úgy tudni, hogy egyes börtönben lévő bandatagok kapcsolatban állnak a mexikói drogkartelekkel.

Az erőszak nem ritka afelé, az ország egyik legveszélyesebb börtönének tartják számon az intézményt. A rendőrfőparancsnok azt mondta, a rabok közül többen gránátokat is dobálta, és összesen 400 rendőrre volt szükség, hogy visszaszerezzék az irányítást.

A helyi média arról tett jelentést, hogy a lázadást az Ecuadorban tevékenykedő nagy hatalommal bíró drogkereskedő bandák rendelték el. A börtönszolgálat vezetője szerint a helyzet szörnyű, és órákba telt, míg újra övék lett a kontroll.

83 ezer oltatlan egészségügyi dolgozó veszítheti el állását New Yorkban

Februárban 79 rabot öltek meg egy börtönharcban, amit most hamar sikerült túlszárnyalniuk a gyilkosoknak. A mostani támadásban több mint 80 rab sérült meg, állapotukról nincs információ, lehetnek még halottak.

A Litoral büntetés-végrehajtási intézetben, ahol időközben az elnök szükségállapotot rendelt el, a Los Choneros nevű ecuadori banda rabjai töltik a büntetésüket, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állnak a mexikói Sinaloa drogkartellel.

Egy másik mexikói bűnözői csoport, a Jalisco Új Generáció kartell (CJNG) szintén szövetséget próbál kötni a helyi ecuadori bűnbandákkal, hogy átvegyék a Sinaloa riválisaitól az Ecuadorból Közép-Amerikába vezető csempészútvonalak ellenőrzését, amin keresztül nagyobb tételben cserélnek gazdát a drogszállítmányok.

Még júliusban jelentette be az elnök, hogy Ecuador börtönrendszere 30%-kal túllépte a kapacitását. Emiatt fel akarják gyorsítani azon raboknak az elbocsátását, akik már leülték a büntetésük nagy részét, vagy kisebb bűncselekményt követtek el.