Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Akár élete végéig börtönben maradhat a George Floydot meggyilkoló rendőr

Fotó: Az afroamerikai George Floyd halálának okozásával vádolt Derek Chauvin korábbi rendőrtiszt elleni ítéletnek örülnek emberek Minneapolisban 2021. április 20-án. A 45 éves Chauvint minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék, és akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat. A részletes ítélet 8 héten belül várható. MTI/EPA/Craig Lassig

Czinder Tímea

2022. július 9. - 06:03

A férfi ellen gyilkosság és emberölés, valamint polgári jogok megsértése miatt indult eljárás, büntetését pedig egyben fogja letölteni.

Börtönben tölti következő évtizedeit az a volt minneapolisi rendőr, akinek neve George Floyd meggyilkolása miatt vált ismertté. A 46 éves Derek Chauvin több mint 20 év börtönbüntetést kapott áldozata polgári jogainak megsértése miatt.

Soron kívül Nyerő Páros: pincsikutya jelzővel illette Bea Megyeri Csilláékat Hódi Pameláék kapcsán

Chauvin már 22 éves szabadságvesztését tölti egy állami börtönben, amiért szolgálat közben megölte a 46 éves Floydot, a két ítélet pedig egyidejűleg fut le, miután a volt rendőrt átszállítják egy szövetségi börtönbe. Szinte bizonyos, hogy ennél több időt kell majd rács mögött töltenie, a büntetés letelte után pedig öt évig felügyelettel lehet majd csak szabadlábon.

„George élete számít” – mondta Floyd bátyja a csütörtöki tárgyalás során, mikor arra kérte a bírót, hogy szabja ki a maximálisan adható 25 éves büntetést.

A fehérbőrű Chauvint gyilkosság és emberölés vádjával ítélték el Minnesotában, miután több mint kilenc percig térdelt George Floyd nyakán a letartóztatása során. Egy szemtanú telefonkameráján rögzítette az esetet, ami globális felháborodás és tüntetéshullámot váltott ki a faji igazságtalanság és a rendőrségi erőszak alkalmazása ellen.

A külön tárgyalt szövetségi polgárjogi per során két vádpontot hoztak fel Chauvin ellen; egyrészt megfosztotta jogaitól Floydot, amikor a megbilincselt férfi nyakába térdelt, valamint elmulasztotta az orvosi segítségnyújtást a 2020. májusi letartóztatás során.

A vádmegállapodás részeként a volt rendőr bűnösnek vallotta magát egy 14 éves fiú jogainak megsértésében is, amire egy másik letartóztatás alkalmával került sor 2017-ben – olvasható a BBC cikkében.

A vád szerint Chauvin torkánál fogva megragadta a fiatalt, zseblámpájával fejbe ütötte, majd megbilincselés közben a nyakára és lapockájára térdelt, és 17 percen át tartotta földhöz szorítva, miközben a fiú az anyja után kiabált. Az áldozat Floydhoz hasonlóan színesbőrű volt.

Chauvin bűnösnek vallotta magát, ügyvédje pedig 20 év börtönt kért, mondván, védence a tárgyalás során tiszteletben tartotta a jogi eljárást, és nem fenyeget a bűnismétlés veszélye. Az ügyészek azt kérték, a vádlott a gyilkossági ítélettel együtt töltse le büntetését, így Chauvin akár életfogytiglant is kaphat, ha a második per során is elítélik.

Utolsó meghallgatása során a volt rendőr arról beszélt, nehéz dolga lehetett a bírónak az ítélet meghozásakor, tekintettel a „politikailag terhelt környezetre”, de elismerte, hogy a bíróság tisztességre törekszik. Floyd gyermekeihez is szólt, akiknek minden jót kívánt, és azt mondta, „kiváló útmutatást kaptak, hogy jó felnőtté váljanak”, bocsánatot azonban nem kért tőlük.

Paul Magnuson bíró az ítélet kihirdetése előtt kijelentette, Chauvinnak felelősséget kell vállalnia a tetteiért, majd a 35 perces meghallgatás után a legjobbakat kívánta neki a jövőben.