Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,17 Ft
Bitcoin
27,212 $

Borsodban mindössze a háziorvosok 2 százaléka írta alá az ügyeleti szerződést

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha rendszer alig több mint egy hét múlva Borsodban is élesedik, összesen hat háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést.

Az Országos Mentőszolgálat az Index megkeresésére árulta el, hogy a háziorvosok mindössze 2 százaléka, összesen hat szakember írta alá az ügyeleti szerződést, noha az új ügyeleti rendszer kevesebb mint egy hét múlva már ott is élni fog. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye lesz a negyedik, ahol április 1-től élesedik az új ügyeleti rendszer.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Az Országos Mentőszolgálat válaszában azt írta, „gondos előkészítő munka zajlott és zajlik, ami a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítását biztosítja”, hozzátéve, hogy március 20-ig összesen hat háziorvossal kötöttek szerződést, noha közlésük szerint további 50 szerződéskötés van folyamatban.

A KSH hivatalos adatai szerint Borsodban összesen 311 háziorvos praktizál, ezek alapján pedig eddig csupán 2 százalékuk szerződött az új ügyeleti rendszerre. A gyermekorvosok kapcsán azonban nem érkezett válasz, így meglehet, közülük eddig senki sem írta alá a szerződést.

Az OMSZ tájékoztatása szerint a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint a hétvégi reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban a betegek jellemzően enyhébb panaszokkal jelentkeznek be az ügyeletre, így véleményük szerint „ellátásukra a háziorvosok a legalkalmasabbak”.

A mentőszolgálat válaszában hangsúlyozta:

„Bízunk benne, hogy az eddig távol maradt háziorvosok is mielőbb bekapcsolódnak az ellátásba annak érdekében, hogy az ügyeleti rendszer zavartalanul működhessen.”