Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Békemenet: akkora tömegre készülnek, „amelynek hangja elhallatszik Brüsszelig”

Orbán Viktor szerint a Békemenet legfontosabb célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk, és a magyarokban erős a békevágy.

...svg content...Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ma minden idők legnagyobb Békemenetére számítanak a szervezők: a tizedik alkalommal, ezúttal a „Magyarország maradjon a béke szigete!” mottóval meghirdetett szombati megmozdulás résztvevői a Lánchíd pesti oldaláról a Margitszigetre vonulnak, ahol 15 órakor Orbán Viktor kormányfő mond beszédet. Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője a Kossuth rádióban elmondta:

Akkora tömegre készülnek, „amelynek a hangja elhallatszik Brüsszelig”, mivel talán még soha nem kaptak ennyi visszajelzést a fővárosból, vidékről és a külhoni magyarság részéről. Ezt követően kiemelte, a június 1-jei esemény annyiban mindenképpen más lesz az eddigiekhez képest, hogy új útvonalon, új helyszínen tartják meg, a „béke szigete” szimbóluma alatt zajlik. Egyúttal fontosnak tartotta hozzátenni azt is, hogy a Békemenetre mindenkit várnak. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Így pártpolitikai hovatartozás, ideológiai kötöttségek nélkül, mert alapvetően pártpolitikán túlmutató kérdésről van szó. Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke pedig a rendezvény sajtótájékoztatóján kijelentette: Európa „háborús pszichózisban égő” vezetőinek azt kívánják üzenni, hogy „eddig, és ne tovább!”. A Fidesz közleményéből kiderül, hogy a miniszterelnök délután 3 órakor mond beszédet a menet végállomásán, a margitszigeti Alsó-nagyréten – írja az MTI.

Orbán Viktor is ott lesz

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangsúlyozta: a Békemenet legfontosabb célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk, és a magyarokban erős a békevágy, „mi nem hisszük azt, hogy Európa kibírna még egy háborút”. Mint fogalmazott, az európai parlamenti választások előtt egy héttel a Békemenet emlékeztethet arra, hogy mégiscsak az Európai Uniót alapító atyáknak volt igazuk.

Ők ugyanis abból indultak ki, hogy Európa nem bír ki még egy háborút. Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán arra buzdított: „mutassuk meg az erőnket először szombaton, Európa legnagyobb Békemenetén, aztán június 9-én, a választáson”. De fontos megjegyezni azt is, hogy a rendezvény miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapesten és változások lesznek a közösségi közlekedésben is.

Ahogy arról már beszámoltunk, a magyar kormányfő is várja a mai Békemenetet, ahol mindenképp ott lesz, s korábban is arra ösztönözte az embereket, hogy ők is tegyenek így. Valószínűleg rekordot dönt majd a tömeg, az időjárás még közbeszólhat az esővel. De minden bizonnyal ez sem tart majd vissza sokakat attól, hogy részt vegyenek ezen a nagyszabású eseményen, amelynek kapcsán Orbán Viktor néhány napja fontos videóüzenetet küldött.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.