Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,14 Ft
Euró
395,41 Ft
Font
462,64 Ft
Bitcoin
62,592 $

Legkevesebb 45 ember vesztette életét egy épülettűzben Bangladesben

Újabb halálos tűzeset történt a világ másik felén, most Bangladesben, ahol legkevesebb 45 ember vesztette életét.

Fotó: EPA/Suvra Kanti Das
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Hatalmas tűzvész pusztított egy bangladesi épületben, aminek következtében legkevesebb 45 ember életét vesztette. A hatemeletes épületben éttermek is voltak, sok gyermekes család étkezett abban az időben, amikor hirtelen minden lángokba borult. A tűzvédelmi hatóságok szerint gázszivárgás vagy tűzhely okozhatta a csütörtöki tüzet a fővárosban, ami gyorsan terjedt.

Olyan nagy volt a tűz, hogy a 13 tűzoltóegység is csak két óra múlva tudta megfékezni a tüzet. Jelenleg 22 embert kezelnek égési sérülésekkel a kórházakban, és mivel az összes sérült kritikus állapotban van, valószínűleg tovább nő az áldozatok száma. Az egész országot megdöbbentette, ami Bangladesben történt, míg többek élete egy hajszálon múlt, akik ki tudtak menekülni az épületből. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

A CNA azt írja, hogy az egyik túlélő a konyhába rohant, kitört egy ablakot, majd kiugrott. Egy pénztáros és egy felszolgáló szólt először az embereknek, hogy távozzanak a tűz miatt, de később ők is életüket vesztették. Sok családtag jelent meg a kórházak előtt, hogy gyászoljanak vagy érdeklődjenek a hozzátartozóik állapotáról, akiknek az életükért kell küzdeniük az orvosoknak.

2012-ben egy tűzvész és egy 2013-ban összeomlott épület együttesen több mint 1200 halálát okozta Bangladesben. Ugyan Banglades gazdasága fellendülőben van, és fontos szerepet játszanak a piacon, nem fordítanak nagy hangsúlyt a biztonságra, és emberek százai halnak meg a tűzvészekben.

Fotó EPASuvra Kanti Das

Gyakoriak a tűzesetek a sűrűn lakott Dakkában, ahol sok épület épült egymáshoz közel, sokszor megfelelő biztonsági intézkedések nélkül. Tüzek és robbanások következnek be hibás gázpalackok, légkondicionálók és rossz elektromos vezetékek miatt. 2021 júliusában 54-en, köztük sok gyerek vesztette életét egy élelmiszer-feldolgozó üzemben, míg 2019 elején legkevesebb 70-en hunytak el egy tűzben, ami szintén a több évszázados városrészben pusztított.