Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Rég adódott ilyen probléma a Balatonnal

Továbbra is eresztik a magyar tenger vízszintjét, amelynek mértékének intenzitását hétfőn még jobban megnövelték, ugyanis a túl magas vízszint nagy károkat okozhat.

Fotó: Pixabay
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A már hetek óta átlagosan 126 centiméteres vízszint a téli üzemi szintnél is magasabb (annak maximuma 110 centiméter), így a korábban elkezdett vízleeresztést tovább folytatják, sőt növelik a Sió-zsilipen keresztül – írja az Infostart a hellovidek.hu-ra hivatkozva, hozzátéve, hogy a Sió felső szakaszán továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ami befolyásolja a leereszthető víz mennyiségét. Ugyanakkor a vízhőmérséklet az elmúlt napokban Siófoknál már fagypont fölé emelkedett, a tavon kialakult vékony jégréteget olvasztja a napok óta tartó enyhe idő, ez is némileg növeli a vízszintet.

A cikkben megjegyzik, a Balaton vízszintjének csökkentését már decemberben megkezdték. Ám az még mindig eléggé magas ahhoz, hogy tartós és viharos szélben kiöntésekhez, jégtorlódáskor a partvédő kövek hatástalanságához vezet. A Balatonból a Sió-csatorna irányába jelenleg vízeresztés zajlik az új siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pedig a lap megkeresésére azt közölte: „Figyelembe véve a 2022-es rendkívül aszályos évet, valamint az éghajlatváltozásból adódó időjárási szélsőségeket, fontos cél a Balaton vízkészletének megóvása. Az elmúlt hónapok átlagosnál csapadékosabb időjárása ebből a szempontból kedvezőnek tekinthető”. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

De azt is hozzáfűzték: „A tómederben tározott vízmennyiség csökkentése (azaz az óvatos vízeresztés) az alacsonyabban fekvő déli parti települések védelme érdekében indokolt”. Az OVF mindemellett fontosnak tartotta felhívni a figyelmet, hogy a vízeresztés már megváltozott, és már jóval kedvezőbbek a feltételek, mint korábban. Az újjáépült Sió-zsilip a régi létesítményhez képest sokkal nagyobb vízeresztő képességű, rugalmasabb és biztonságosabb vízszintszabályozást biztosít, vízeresztés esetén üzemeltetése a modern technikának köszönhetően jelentősen kiszámíthatóbb. A jelenlegi vízeresztés már az új zsilipen keresztül történik „óvatos”, 15 köbméter/másodperces hozammal, a Dunán érkező árhullámok miatt eresztik lassan a vizet – részletezik.

Korábban azt is megírtuk, hogy tarol a Balaton-part az ország legfejlettebb települései listáján: az Egyensúly Intézet településindexéből több dologra is fény derült, többek között arra, hogy a kisváros kategóriában Balatonfüred lett az első, míg a hazai községek közül Alsóörs került a harmadik helyre, de a top5-be egy másik balatoni település is bekerült. A rangsort minden évben elkészítik a fejlettség és a fejlődés ütemének bemutatása miatt. A településindex adatalapon, különböző indikátorok használatával mérik fel a települések fejlettségi szintjét, valamint a 2014 óta látott fejlődésüket 2021-ig. A településindex kidolgozásához nyilvános adatokat használtak a Központi Statisztikai Hivataltól, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből, valamint a GeoX Kft.-től.

Figyelembe vették például a lakások átlagos négyzetméterárát, az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelmet, az egy főre eső iparűzési adó mértékét, a helyi önkormányzatok egy főre eső összes költségvetési bevételét, a belföldi oda- és elvándorlás különbségét ezer lakosra nézve, a diplomások arányát, a gimnáziumi tanulók számát a nappali oktatásban ezer főre vetítve, a közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások arányát, a bűncselekmények számát ezer főre. Az eredményeket látva pedig elmondható az is, hogy a Balatonnál nemcsak erős, hanem egyre fejlődő községek és kisvárosok vannak.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.