Néhány településen maradt szabadstrand a Balatonon

Fotó: Fürdőzők Balatonfenyvesen 2020. augusztus 8-án. MTI/Varga György
not image

Nagy Noel

2021.június.19 - 09:43

Kiderültek az árak az idei nyárra a Balatont illetően, melynek kapcsán igazodni látszanak a várakozások, hogy helyenként igen csak komoly drágulások tapasztalhatók.

A Népszava beszámolója szerint egy négytagú család 2000 forintért juthat be átlagosan egy balatoni fizetős strandra, de az exkluzívként hirdetett tihanyi Plage18 strandon hétvégenként akár 20 ezer forintot is elkérhetnek egy négyfős társaságtól.

Mint írják, az összesen 40 kijelölt partszakasszal rendelkező tóparti település közül 21-ben lehet ingyen fürdőzni, 11-ben akad fizetős és ingyenes partszakasz, mindössze pedig nyolc olyan település maradt, ahol nem kell fizetni.

Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonkeresztúr, Balatonőszöd, Balatonszemes, Szántód és Zamárdi a déli párton, Örvényes pedig az északi parton biztosít ingyenes strandolási lehetőségeket, így az északi parton mindössze egy darab ilyen település van.

Örvényes polgármestere, Huszár Zoltán szerint ha a környékbeli települések belépőivel számolnak, akkor akár 10-15 millió forint bevételt hozhatna a településnek a strandbelépő-értékesítés, de szerinte éppen ez Örvényes vonzereje, hogy ingyenes a strandjuk.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere pedig azzal indokolta, hogy a település öt strandját ingyen működtetik, mert „az elődeik is ezt hagyták rájuk”, hagyományt és az emléküket sértené, véli, ha fizetőssé tennék a strandokat.

„Megtehetnénk, hogy a központi strandokat fizetőssé tesszük, ugyanis megfelel minden előírásnak, de ez még most, a koronavírus-járvány alatt sem merült fel, pedig csak komoly kompromisszumok árán tudunk működni”

tette hozzá.

A lap által megkérdezett polgármesterek szinte mind egyetértettek abban, hogy azért kell ingyenesnek hagyni a balatoni strandokat, mert azok a településeknek is jók, szinte mindegyikük elmondta, hogy ez egyfajta vonzerő, holott sok tízmillió forintba kerül az önkormányzatoknak ezek fenntartása.