Clouds
21 Budapest
Dollár
360,11 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
443,46 Ft
Bitcoin
23,206 $

Bajban a magyar gazdák, nem veszik a hazai gabonát

Fotó: Unsplash
Gazdaság

Bense Róbert

Szerkesztő

Egyre több gabona érkezik Ukrajnából, és nem megy tovább Európa többi országa felé.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint ez azt okozhatja, hogy az állattenyésztés után a növénytermesztés is lejtőre kerülhet, a magyar gazdák pedig tömegesen lehetetlenülnek el.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Ez főképp annak köszönhető, hogy az ukrán gabona olcsóbb, mint a magyar, ami így jobban megéri a magyar etanol- és izocukorgyáraknak, takarmánykeverőknek, valamint a malmoknak is.

Nagyon fontos lenne a megfelelő kárenyhítés

A MOSZ szerint ez különösen azért problémás, mert Magyarország jelentős exportpiacokat veszített az utóbbi időszakban, a termelők pedig képtelenek értékesíteni készleteiket, emiatt nincs elégendő bevételük, amiből kigazdálkodhatnák a megnövekedett energiaárakat és egyéb költségeket.

A szövetség a kormány figyelmét is felhívta a problémára, mint ahogyan arra is, hogy a tavalyi aszály ezermilliárdos nagyságrendű károkat okozott a magyar mezőgazdaságban – írja a portfolio.hu.

Kárenyhítésre mindazonáltal alig 31,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ami a töredéke a szükséges összegnek. Korrekció ugyan várható, kérdés, hogy milyen súlyos következményei lesznek annak, hogy a magyar gabonát legjobb esetben is csak nyomott áron tudják értékesíteni a gazdák.