Bajban a főzdék, jelentősen drágul a pálinka
Több oka is van annak, hogy emelkedik a párlatok ára, egyik sem túl biztató a jövőre nézve.
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke úgy véli, hogy az energiaárak megugrása mellett a gyümölcsök is robbanásszerűen drágultak, emiatt pedig a pálinka előállítása is egyre költségesebb.
További jelentős probléma, hogy a főzdék egy részének az értékesítési csatornái a covid-bezárások alatt beszűkültek, de olyanok is vannak, amelyek egyszerűen nem mernek gyümölcsöt felvásárolni.
Még nagyobb lehet a baj
„Egyes főzdéknek az elmúlt időszak gazdasági hatásai következtében olyan mértékű likviditási gondjaik keletkeztek, amelyek miatt nem tudtak újabb gyümölcsöket felvásárolni” – mondta Mihályi.
Kiemelte, hogy nagy gondot okozhat a vendéglátás helyzete is, hiszen ha elkezdődik a szállodák és az éttermek tömeges bezárása, akkor gyakorlatilag a szektor teljesen ellehetetlenül – írja a Mandiner.
Úgy véli, hogy a gyümölcsök felvásárlását nem csak ez, de a 25-35%-os drágulás is visszaszorítja. Elmondta, hogy vannak olyan gyümölcsfajták is, ahol az áremelkedés mértéke meghaladja az 50%-ot.