Kényszerleszállás közben összetört egy 2 milliárd dollár értékű B-2-es lopakodó Missouriban

Fotó: Flickr/Manx John
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 15:16

A gép azért szenvedett némi kárt, de szerencsére senki sem sérült meg.

Az amerikai légierő 2 milliárd dollár értékű B-2 Spirit lopakodó bombázója kedden a Missouri állambeli Whiteman légibázis kifutópályáján 12 óra 30 perc körül kényszerleszállást hajtott végre, mivel egy rutin kiképzési küldetés során “repülés közbeni meghibásodás” történt – számolt be Jennifer Greene, a légierő szóvivője a KMBC 9 Newsnak.

A gép némi kárt szenvedett, bár a mértékéről egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos részletek. Egyelőre nem érkezett jelentés sérültekről vagy áldozatokról, és a kényszerleszállás nem okozott tüzet – írta a helyi média. A kényszerleszállás ügyében azonban vizsgálatot rendeltek el.

A Szövetségi Légügyi Hivatal a baleset után ideiglenesen korlátozott repülési zónát rendelt el 10 kilométeres körzetben minden irányban és a földtől mintegy 8 ezer láb magasságban, mely csak szeptember 17-én jár le. Az Egyesült Államok katonai arzenáljának leghalálosabb repülőgépei között számon tartott B2-es bombázó hagyományos és nukleáris lőszereket is képes célba juttatni – írja az Independent.

Két pilóta foglal helyet benne – egy a baloldali ülésben és egy parancsnok a jobboldali ülésben. Az amerikai B-2-es bombázók teljes flottája – összesen 21 ilyen gépet gyártottak az Egyesült Államok számára – 1993. december 17. óta állomásozik a Whiteman légibázison.