Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Csökkenésnek indult Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága

Fotó: Lékhorgászok pisztrángfogásban versenyeznek Hvacshon város folyójának jegén 2023. január 7-én. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az export és a magánfogyasztás visszaesése miatt csökkenésnek indult Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága.

Dél-Korea gazdasága 2022 utolsó negyedévében két és fél év óta először zsugorodott, miután a központi bank becslései szerint a világjárvány utáni költekezés egyszerűen kifulladt, illetve a világkereskedelem visszaesett.

Soron kívül Ötöslottó: megvannak a legújabb nyerőszámok

Az októberi-decemberi időszakban a GDP 0,4 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest. Erről a Bank of Korea számolt be csütörtökön, miközben a július-szeptemberi negyedévben még 0,3 százalékos növekedésről jelentettek.

A Reuters hírügynökség felmérésében a közgazdászok eredetileg 0,3 százalékos csökkenésre számítottak, de most ennél is nagyobb zsugorodásról van szó. Az export 5,8 százalékos, míg a magánfogyasztás 0,4 százalékos csökkenést mutatott, amire 2020 második negyedéve óta először volt példa a GDP-ben.

A dél-koreai nép kiköltekezte magát

Ezzel ellentétben a kormányzati kiadások erőteljes, 3,2 százalékos növekedést mutattak – tudhattuk meg a központi bank becsléseiből. A 2022-es év negyedik negyedévi GDP 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, szemben a harmadik negyedévben, amikor 3,1 százalékos növekedést mértek.

A központi bank becslése szerint 2022-ben Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságának egész éves értéke 2,6 százalékkal volt nagyobb, mint 2021-ben, amikor 4,1 százalékos növekedést mutatott. 2017 és 2021 között az egész éves GDP-növekedés átlagosan évi 2,3 százalék volt – írja az Al Jazeera.

A dél-koreaiak a járványügyi korlátozások megszüntetésével 2022 elején nagy költekezésbe kezdtek, ami azóta visszatért egy normálisabb szintre. Ez éppen akkor következett be, amikor a dél-koreai export iránti kereslet csökkenni kezdett az infláció megfékezését szolgáló kamatemeléseknek kitett külföldi gazdaságok gyengülésével.