Clouds
21 Budapest
Dollár
346,72 Ft
Euró
370,60 Ft
Font
431,40 Ft
Bitcoin
27,157 $

Az Europol komoly problémákat lát a ChatGPT képességeiben

TÉMÁK:
#ChatGPT #europol
Fotó: Unsplash / Illusztráció
Külföld

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A szervezet szerint a folyamatosan fejlődő ChatGPT a hétköznapi emberek mellett a bűnözők számára is nagy segítség lehet.

A bűnözők kihasználják a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, hogy csalást és más kiberbűnözést kövessenek el – áll az Europool új jelentésében, amely szerint az adathalászattól a félretájékoztatáson át a rosszindulatú programok létrehozásáig bármire felhasználhatják annak képességeit.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

Az OpenAI által megalkotott ChatGPT csak novemberben jelent meg, de máris lenyűgözte a felhasználókat azzal, hogy képes egyértelmű választ adni a nehéz kérdésekre, beszámolót vagy kódokat írni, adott esetben pedig még különböző vizsgákat is letenni.

Az ügynökség megállapította, hogy a ChatGPT segítségével a bűnözők jelentősen felgyorsíthatják a kutatási folyamatot olyan területeken, amelyekről semmit sem tudnak. A jelentés szerint a betörés, a terrorizmus, a számítógépes bűnözés és a gyermekek szexuális zaklatása kapcsán is új információkhoz juthatnak, ezért mindenképpen figyelemmel kell követni a rendszer fejlődését.

A jelentés szerint a chatbot azon képessége, hogy utánozza a beszédstílusokat, különösen hatékony az adathalászatnál, amikor a felhasználók egy e-mailben található hamis hivatkozásokra kattintanak, amelyek aztán megpróbálják ellopni az adataikat.

A ChatGPT meglehetősen gyorsan tud olyan hiteles hangzású szöveget létrehozni, amely ideális lehet propaganda és dezinformációs célokra is – áll a jelentésben, amely kitért a rendszer által potenciálisan írt rosszindulatú kódokra is, amik különösen hasznosak lehetnek az olyan bűnözők számára, akik nem, vagy csak alig értenek a programozáshoz.

Bár a ChatGPT rendelkezik korlátokkal, így előfordulhat, hogy nem válaszol a károsnak vagy elfogultnak minősített kérdésekre, ám ezek ügyes utasításokkal megkerülhetők – írja az Europol.

A mesterséges intelligencia még korai szakaszában jár, ám képességei várhatóan tovább javulnak majd, ezért fontos, hogy a lehetséges kiskapukat a lehető leggyorsabban azonosítsák és bezárják”, tette hozzá a szervezet.