Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Az Északi-sark újrafagyasztásán dolgoznak a tudósok

Tudósok egy csoportja olyan tervek megalkotásán dolgozik, melyek célja az Északi-sark megmentése a globális felmelegedés okozta olvadástól.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Greenbox

Kiss László

Szerkesztő

A The Wall Street Journal összeállítása szerint a régió lehűtéséhez több projektre lenne szükség, melyek közül néhány már folyamatban is van, többek között egy kísérlet, mely a napsugárzás visszaverésével igyekezne csökkenteni a térség hőmérsékletét.

Az a tény, hogy a tudósok komolyan fontolóra veszik ezeket a kísérleteket, arra utal, hogy a kollektív mérséklési erőfeszítések nem elegendőek, hiszen a tavalyi év volt a legmelegebb az Északi-sark történetében. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Az említett kezdeményezések egyike a holland Arctic Reflections startup nevéhez fűződik, amely azt tervezi, hogy stratégiailag kiválasztott helyszínekre szivattyúzna tengervizet, hogy vastagabb jégréteget hozzanak létre, egy másik javasolt technika pedig a hófelületeken elhelyezett fényvisszaverő gyöngyök elhelyezése lenne a nőfelvétel csökkentése érdekében.

Fonger Ypma, az Arctic Reflections vezérigazgatója szerint a holland korcsolyamaratonokra épített jégpályák ihlették az ötletet. A cél ugyanis az, hogy az emberek a jégpályákhoz hasonlóan egy vastagabb, védő jégréteget hozhassanak létre, mely egy ideig megőrzi az Északi-sarkot, miközben más technológiák csökkentik a globális szén-dioxid-kibocsátást.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.