Az ENSZ főtitkára a klímaváltozás veszélyeire hívta fel a világ figyelmét

not image

Borbély Fanni

2020. december 14. - 02:51

Az ENSZ főtitkára beszédében arra szólította fel a világ vezetőit, hogy hirdessék ki a klímavészhelyzetet. António Guterres egy online csúcstalálkozó keretein belül szólalt fel, a párizsi klímaegyezmény ötödik évfordulója alkalmából.

Az ENSZ főtitkára beszédében arra szólította fel a világ vezetőit, hogy hirdessék ki a klímavészhelyzetet. António Guterres egy online csúcstalálkozó keretein belül szólalt fel, a párizsi klímaegyezmény ötödik évfordulója alkalmából.

Guterres éles kritikát fogalmazott meg a gazdagabb országokról, ugyanis az adatok alapján a korábbi egyezményhez képest 50 százalékkal többet költöttek fosszilis tüzelőanyagokra a koronavírus-járvány lassítására szánt összegből. A találkozón több mint 70 ország vezetője szólalt fel a klímaváltozás veszélyeivel kapcsolatban.

A főtitkár úgy fogalmazott, már 38 ország hirdette ki a klímavészhelyzetet, véleménye szerint ez a válság csak akkor érhet véget, ha az országok elérik a szén-dioxid semlegességet, magyarul a szén-dioxid kibocsátást a lehető legnagyobb mértékben csökkentik, a fennmaradó mennyiséget pedig kiegyensúlyozzák azzal, hogy azonos mennyiséget távolítanak el a légkörből – írja a BBC.

Guterres kiemelte, a kiírt támogatásokat a következő generációtól kölcsönözzük, továbbá hangsúlyozta, ezeket az erőforrásokat semmiképp nem lehet olyan beruházásokra fordítani, melyek adósságba taszítják az országokat. Az Egyesült Királyság célként egy 68 százalékos szén-dioxid kibocsátás csökkentést tűzött ki, mindezt 2030-ig kívánja abszolválni.

Az EU 2030-ra egy 55 százalékos kibocsátás csökkenést tűzött ki céljául, a kínai elnök pedig megerősítette korábbi elköteleződését, mely szerint Kína 2060 előtt el kívánja érni a teljes szén-dioxid-mentességet. Hszi Csin-ping, kínai elnök a későbbiekben ígéretet tett az ország erdőterületének, valamint szél-és napenergia-kapacitásának növelésére is.

Narendra Modi, India miniszterelnöke elmondta, az ország megújuló energia-kapacitása 2022-re eléri majd a 175 gigawattot, a cél pedig, hogy 2030-ra elérjék a 450 gigawattos kapacitást. Bár Trump korábban visszadobta a párizsi egyezményt, az USA két résztvevő kormányzója úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy a klímaváltozás elleni harc előremozduljon.

A találkozón részt vett Ferenc pápa is, aki beszédében kiemelte, a Vatikán elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re elérje a teljes szén-dioxid-mentességet. Ausztrália pedig ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a jövőben nem fogja használni a régi elvek szerint működő szén-dioxid kibocsátó egységeit.