Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,06 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,23 Ft
Bitcoin
65,048 $

Az elmúlt 12 hónap mindegyike hőmérsékleti rekordot döntött

Az elmúlt 12 hónap mindegyikében új hőmérsékleti rekordok születtek, ami példátlan felmelegedési sorozatot jelent.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Greenbox

Kiss László

Szerkesztő

Az Európai Unió földmegfigyelő szolgálata, a Copernicus nemrég jelentette be, hogy a 2023 júniusától 2024 májusáig tartó időszak volt a legmelegebb egész éves sorozat, amelyet valaha is feljegyeztek.

A májusban zárult egyéves időszak 1,63 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900 közötti időszak átlaghőmérsékletét, amelyet az iparosodás előtti hőmérséklet alapértékeként használnak. A megállapítás különösen aggasztó, mivel számos ország vállalta, hogy az évszázad végéig megakadályozza, hogy a hőmérséklet-emelkedés mértéke meghaladja az iparosodás előtti szinthez képesti 1,5 Celsius-fokot. Annak ellenére, hogy a várakozások szerint a hőmérséklet átmenetileg e küszöbérték alá csökkenhet, a gyors felmelegedési tendencia azt jelzi, hogy a tartós túllépés megakadályozására már nincs sok idő. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

A reális tervek szerint a 1,5 fokos cél eléréséhez az évszázad közepéig átmenetileg meg kell haladni a célt, majd az üvegházhatású gázok szintjét szén-dioxid-leválasztási technológiával kell csökkenteni. A cél korábbi elérése azonban azt jelenti, hogy több szén-dioxidot kell eltávolítani a légkörből, a jelenlegi technológia pedig messze van a szükséges mértéktől, a finanszírozási források pedig továbbra is bizonytalanok.

Egyes havi rekordok szélsőséges, 0.5 fokos melegedést mutatnak a korábbi rekordokhoz képest, ami arra készteti a tudósokat, hogy újra megvizsgálják az emelkedés okait, amely kapcsán egyelőre nem sikerült konszenzusra jutni.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.