Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

Az amerikai hírszerzés már tudni véli, ki állhat az iráni atomtudós meggyilkolása mögött

Mint ismertes, az iráni védelmi minisztérium péntek délután megerősítette, hogy megölték Moshen Fakhirazdeh atomtudóst, akit az iráni atomprogram egyik főemberének tartottak, Irán szerint egy terrortámadás keretében.

Teherán, 2020. november 27. A legfõbb iráni vezetõ hivatalának hivatalos internetes oldalán 2020. november 27-én közreadott képen Mohszen Farizade iráni atomtudós (j) a legfõbb iráni vezetõvel (a képen nem látható) folytat megbeszélést Teheránban 2019. január 23-án. Az iráni külügyminisztérium tájékoztatása szerint 2020. november 27-én "terroristák" egy rajtaütés során meglõtték az autójában ülõ Farizadét a fõvárostól keletre fekvõ Ab-Szard településen. A 63 éves férfi késõbb belehalt a sebesülésébe. A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, akit nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetõjeként tartottak számon. MTI/EPA/A legfõbb iráni vezetõ hivatala
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Mint ismertes, az iráni védelmi minisztérium péntek délután megerősítette, hogy megölték Moshen Fakhirazdeh atomtudóst, akit az iráni atomprogram egyik főemberének tartottak, Irán szerint egy terrortámadás keretében.

Teherán később egy nyilatkozatot adott ki, melyben nagyon erős gyanúra hivatkozva izraeli hátterű elkövetésre gyanakodtak. Több amerikai hírszerzési forrás pedig szombaton megerősítette ezt, hogy szinte biztosan Izrael áll a tudós főváros közeli meggyilkolása körül – számolt be róla a New York Times. Soron kívül Akár 21 fok is lehet szerdán, csak fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést

Arról azonban nem esik szó, hogy Washington ezt pontosan milyen információra alapozza, és még sem a Fehér Ház, sem a CIA nem adott ki ennek vonatkozásában hivatalos közleményt. Izrael mindenesetre nem erősítette meg, viszont nem is tagadta azt, hogy ők állnának a gyilkosság hátterében.

Már korábban is napvilágot láttak olyan hírszerzési információk, hogy célpontnak jelölték ki az iráni atomprogram vezetőtudósait, és valamennyi esetben az izraeli titkosszolgálatot, a Mosszadot sejtették a tervek mögött. Hásszán Rouháni, Irán elnöke viszont kemény szavakkal illette ettől függetlenül Izraelt a tudós halála miatt:

„Ez megmutatja az ellenségünk kétségbeesettségének a mélységét, viszont jelezném, hogy ez nem lassítja le Irán menetelését a nukleáris úton”

John Brennan, a CIA korábbi vezetője elítélte az iráni tudós ellen intézett terrortámadást, szerinte ez „egy nagyon meggondolatlan bűncselekmény volt”, ami a regionális konfliktus új dimenzióját nyithatja meg. Arra sürgette az amerikai vezetést, hogy ezt diplomáciai úton azonnal oldják meg, hogy ne fajuljon el a konfliktus.

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.