Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Sokan szerezhetik be olcsóbban az idei autópálya-matricát, ezt kell tudni

Idén is drágult az autópálya-matrica, de az nem érint mindenkit annyira súlyosan, ugyanis van egy kiskapu.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban megírtuk, hogy január 1-jétől több, személyautóval eddig ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi útszakaszra is sztrádamatricát kell váltani. Díjkötelessé vált többek között az M0-s, az M4-es és az M44-es autóút teljes szakasza, az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza, az M31-es autópálya, valamint az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti szakasza.

De arról is beszámoltunk, hogy az idei évre szóló autópálya-matricák ára átlagosan 18 százalékkal emelkedett, s az autósok mindinkább az online vásárlásra térnek át. Emellett egyre népszerűbbek az éves országos és vármegyei matricák, bár az kérdéses, hogyan alakulnak majd a dolgok az egynapos autópálya-matrica bevezetése után. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Visszatérve a drágulásra, az nem érint mindenkit annyira súlyosan, ugyanis van egy kiskapu – írja a divany.hu, amit a Magyar Nemzet szúrt ki. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagycsaládosok és a mozgássérültek D2 díjkategóriás autóikat is D1 díjkategóriás, azaz kedvezőbb árú matricával használhatják a fizetős útszakaszokon.

A nemzetiutdij.hu tájékoztatása szerint a kedvezményt előzetes bejelentés után lehet érvényesíteni abban az esetben, ha a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzemben tartója legalább három gyermek után családi pótlékban részesül szülőként vagy nevelőszülőként, vagy a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy vagy annak egy háztartásban élő hozzátartozója mentesül a két kategória közötti díjmérték különbözetének megfizetése alól, így úthasználati jogosultságot szerez.

A portál kiemeli, a kedvezményt egy üzemben tartó egy rendszámra érvényesíttetheti évente. Emellett fontos tudni azt is, hogy a kedvezményre való jogosultságot január 31-ig kell jelezniük egy kérelem benyújtásával bármely közlekedési igazgatási hatóságnál, a járási hivatalban vagy valamelyik kormányablakban.