Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Ez a gép magától tisztítja a napelemeket, ezzel növelve a hatékonyságukat

TÉMÁK:
#Hatékonyság
Fotó: Unsplash
Technológia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Pleco mindössze 20 kilós, így könnyedén, akár bizonyos drónokkal is fel lehet helyezni, a tisztítás során pedig fontos adatokat tud gyűjteni, amelyek a karbantartás szempontjából sokat érhetnek.

Ahogy a világ egyre inkább a megújulóenergia-előállítási módszerek felé fordul, úgy kerülnek még inkább előtérbe a napelemek, ám a panelek teljesítményét a legapróbb nehézségek, például a porszemek is befolyásolhatják.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A kézi tisztítás sajnos ritkán jöhet számításba, mivel annak kivitelezése nem túl egyszerű, s erre a problémára kínál most megoldást a BladeRanger izraeli vállalat, amelynek új eszköze meglehetősen leegyszerűsíti a dolgot.

A bármiféle emberi beavatkozás nélkül működő takarítórobot, a Pleco mindössze 20 kilós, így könnyedén, akár bizonyos drónokkal is fel lehet helyezni, a tisztítás által pedig akár 5%-kal növelheti a panelek hatékonyságát.

Az Interesting Engineering cikkéből kiderül, bár számos tisztítómegoldás van már a piacon, azonban a Blade Ranger eszköze egy elég jelentős előnnyel bír: mivel vízmentes, akár olyan területeken is bevethető, ahol vízhiány van.

Mindemellett a Plecóval akár 30%-os növekedést is láthatunk a megtermelt energia terén, ami jobb megtérülést biztosít, s a gép képes adatokat gyűjteni a tisztítás során, amelyek további karbantartási feladatokra hívhatják fel a figyelmet, ezzel elkerülve a panelek meghibásodását.