Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Ausztrália felgyorsítja a rakétafejlesztést az Oroszország és Kína által jelentett fenyegetések miatt

Fotó: Unsplash
not image

Takács Petra

2022. április 5. - 18:56

A védelmi miniszter szerint a felfegyverkezés siettetése azt a célt szolgálja, hogy növeljék az ország elrettentő erejét, amellyel meg tudják védeni magukat a potenciális ellenfelekkel szemben.

Ausztrália felgyorsította a nagy hatótávolságú rakéták, vadászgépek és hadihajók beszerzésére és továbbfejlesztésére vonatkozó terveit, évekkel korábbra időzítve azok határidejét, amelyre az Oroszország és Kína által jelentett növekvő fenyegetések sarkallták.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Peter Dutton kedden arról nyilatkozott, hogy a felfegyverkezés gyorsabb előmozdítása 2,6 milliárd dollár plusz költséget jelent, azonban határozottan növelni fogja az ország elrettentő erejét, így már 2024-re el fognak készülni az FA-18F Super Hornet repülőgépek, az Anzac osztályú fregattok és a Hobart osztályú rombolók, amelyeket továbbfejlesztett rakétákkal szerelnek fel.

A védelmi miniszter szerint korábban volt egy olyan felvetés, hogy a 2040-es években sor kerülhet egy Kína-Tajvan háborúra, amelynek idővonala az ukrajnai konfliktus következtében „drámaian lecsökkenhet”, miközben fennáll a veszély, hogy az oroszok Lengyelországot vagy más európai országot is megtámadhatnak, amely az 1930-as évek megismétlődése lenne, viszont ezt „nem engedhetjük meg”.

Az új felfegyverkezési ütemterv azután született meg, hogy létrejött egy paktum a Salamon-szigetek és Kína között, amely lehetővé teszi, hogy Kína katonákat és hadihajókat küldjön a szigetre a rend fenntartása érdekében és egyéb okokból, amely felveti annak lehetőségét, hogy egy kínai haditengerészeti támaszpont létesítésére készülnek – derül ki a Yahoo News cikkéből.

Kína mindezt tagadta, azonban Samuel Paparo, a csendes-óceáni flotta parancsnoka „aggasztónak” találja a fejleményeket, amely közvetlen hatással lenne a dél-csendes-óceáni államokat összekötő tengeri útvonalakra, miközben attól tartanak, hogy Kína el akarja vágni Ausztráliát és Új-Zélandot a katonai támogatástól.