Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Közel 80 százalékkal zsugorodhat az évszázad végére az ausztrál Alpok hótakarója

Jóval gyorsabban zsugorodhat az ausztrál Alpok hótakarója, mint bárhol máshol a világon.

Fotó: Unsplash/Ryan Cuerden
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

Riasztó megállapítást tettek egy friss kutatásban, melyet a Guardian is szemlézett: a globális felmelegedés hatására az ausztrál Alpokban a hótakaró 78 százalékkal (!) fog csökkenni az évszázad végére, jóval jelentősebb mértékben, mint a világ más alpesi területein.

A németországi Bayreuthi Egyetem kutatói által pénteken közzétett tanulmányban figyelmeztettek az éghajlati válság gyorsuló következményeire, azt jósolva, hogy a a világ síterepeinek 13 százaléka teljesen elveszítheti a természetes hótakaróját, amennyiben nem sikerül visszafogni a kibocsátást. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A tanulmány hét nagy hegyvidéki síterepre összpontosított, köztük az Európai Alpokra, az Andokra, az Appalache-hegységre, az ausztrál Alpokra, a japán Alpokra, a Déli-Alpokra és a Sziklás-hegységre, s mindegyik esetében három éghajlatváltozási forgatókönyv következményeit értékelte: az „alacsony”, a „magas” és a „nagyon magas” kibocsátást.

Az eredmények pedig nem kecsegtetnek semmi jóval, ugyanis mindhárom forgatókönyv riasztó jövőképet vázol fel: a kibocsátás mértékétől függetlenül „világszerte jelentősen csökkenni fog” a természetes hótakaró. Ugyanakkor kiemelték, a magas kibocsátási forgatókönyv szerint a déli félteke síterepeit érinti a legsúlyosabban az éghajlatváltozás.