Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Szijjártó nagyon nagy bajnak tartja, hogy az atomhatalmak között megszűnt a politikai egyeztetés

Budapest, 2022. július 29. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ilia Darcsiasvili georgiai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2022. augusztus 2. - 07:18

A magyar külügyminiszter az Atomsorompó Szerződés fontosságára emlékeztetett.

A nukleáris leszerelésnek folytatódnia kell, ehhez pedig újra kell indítani a nagyhatalmak közötti párbeszédet – írta a külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében, amelyet annak alkalmából tett közzé, hogy New Yorkban összeül az Atomsorompó Szerződés Felülvizsgálati Konferenciája.

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett, az Atomsorompó Szerződés ötvenkét esztendővel ezelőtt, 1970-ben lépett hatályba azért, hogy megakadályozzák a nukleáris fegyverek további elterjedését. A szerződés letéteményesei az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. A szerződés szerint az atomhatalmak tárgyalásokat folytatnak egymással a nukleáris leszerelés érdekében és nem adnak át nukleáris fegyvereket más országoknak.

Az Ukrajnában zajló háború miatt azonban gyakorlatilag megszűnt a politikai egyeztetés az atomhatalmak között, ami nagyon nagy baj a jelenlegi helyzetben – írta a miniszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, “sokáig hittük, reméltük, hogy a tömegpusztító fegyverek alkalmazása már soha többé nem lesz témája a nemzetközi politikának, de az Ukrajnában zajló háború sajnos új megvilágításba helyezte ezt a reménykedést”.

A nukleáris leszerelésnek folytatódnia kell, ehhez pedig újra kell indítani a nagyhatalmak közötti párbeszédet, legalább a stratégiai biztonsági kérdésekben – hangoztatta a miniszter, hozzátéve, hogy hétfőn ebben az ügyben ül össze New Yorkban, az ENSZ székházában az Atomsorompó Szerződés Felülvizsgálati Konferenciája.

Szijjártó Péter kiemelte, “mi, akik a háború szomszédságában élünk, azt várjuk el az – esetenként földrajzilag távolabb lévő – nagy és erős országoktól, hogy ne a mi bőrünkre hozzanak geopolitikai döntéseket. Mielőbb békét akarunk, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat”.

Mindaddig, amíg nem lesz béke, nap mint nap nőni fog az eszkalálódás és az eddigieknél is pusztítóbb fegyverek bevetésének veszélye, ezek következményeit pedig egyelőre felmérni sem lehet – írta a miniszter.

Véleménye szerint ismételten meg kell erősíteni az 1985-ös genfi nyilatkozatot, amely szerint “az atomháborút nem lehet megnyerni, ezért soha nem szabad megvívni”.

MTI