Félmillió forintot is elérheti jövőre az átlagbér, a kép ennél viszont árnyaltabb

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 20. - 22:48

Most már biztosan kijelenthető, hogy bruttó 200 ezer forintra fog emelkedni a minimálbér Magyarországon, ami további mutatók emelkedését fogja maga után vonni.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője a Világgazdaságnak adott interjújában például megjegyezte, hogy az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében bruttó 500 ezer forint is lehet az átlagbér – idézte a 24.hu.

A hírportál is megjegyzi azonban, hogy az átlagbérnél sokkal jobban kifejezi jövedelmi viszonyokat az úgynevezett mediánbér, amely lényegében az a kereset, amelynél ugyanannyian kapnak többet, mint ahányan kevesebbet.

Ennél pedig már teljesen más képet kapunk, ugyanis az mintegy 80-100 ezer forinttal van az átlagbér alatt – nem véletlen tehát, hogy a KSH időről-időre érkező átlagbérre vonatkozó adatinál sokan legyintenek, mivel sokan ennél jóval kevesebbet keresnek.

Varga szerint egyébként már idén év végén is meg fogják közelíteni a havi félmilliót az átlagbérek bruttóban, elsősorban a novemberi-decemberi időszakban esedékes béren kívüli juttatásoknak köszönhetően.

Erre tavaly decemberben is láthattunk példát, ugyanis a béren kívüli juttatásokkal együtt 449 ezer forintig emelkedett az átlagkereset, ami 40 ezer forinttal volt nagyobb az éves átlagnál. Bizonyos szektorokban azonban tavaly is kiemelkedő bérek voltak, főleg a pénzügyi szolgáltatások, az IT-szektor és a villamosenergia-ipar piacán.

Az autóipar is kiemelten kedvezőnek minősül azzal, hogy a mérnökök akár már havi egymillió forint körül is kereshetnek. Nem érdemes elfelejteni azonban az országon belüli különbségeket: Budapesten még mindig kétszer akkorák a bérek, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.