Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,44 Ft
Euró
394,85 Ft
Font
462,13 Ft
Bitcoin
62,453 $

Egyre többen választják az átalányadózást a kata helyett

A kata egyik napról a másikra szűnt meg, helyébe pedig egy új adózási forma lépett. Rengetegen döntöttek úgy, hogy inkább átalányadózással folytatják tevékenységüket.

Fotó: Unsplash/Christin Hume
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az economx.hu a számlázz.hu friss adatai nyomán számolt be arról, hogy 2022 augusztus végén, amikor a kisadózó vállalkozások tételes adója korábbi formájában megszűnt, 261 ezer olyan ügyfelük volt, akik ezt az adózási formát választották. Miután azonban megszűnt, rengetegen váltottak.

A fintech cég adatai szerint a szabálymódosításokat követően először 35 ezerre csökkent a katások száma, az elmúlt egy évben pedig minimálisan, 40 ezerre növekedett. Legtöbbjük átalányadózásra tért át, ám egyesek társas vállalkozást alapítottak. Azok pedig, akik a módosítás után is maradtak a katánál, már 2022 előtt is vállalkozóként tevékenykedtek, s 20 százalékuk rendelkezik könyvelővel.

A cég utóbbi kapcsán rámutatott, azért is ilyen alacsony a könyvelőt igénybe vevő vállalkozók aránya, mert relatíve egyszerű a kata adónem adminisztrációja, és az éves bevallás is könnyen elkészíthető. Végezetül felhívták egy fontos határidőre is az érintettek figyelmét: a 23KATA bevallás határideje idén február 26-a.