Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
364,20 Ft
Euró
394,87 Ft
Font
467,76 Ft
Bitcoin
69,532 $

Egy asztrofizikus szerint komoly veszélyt jelenthez az MI a civilizációra

Michael Garrett neves asztrofizikus aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligencia terjedése miatt, amely meglátása szerint a fejlett civilizációk végét jelentheti.

...svg content...Fotó: Unsplash/julien Tromeur
Technológia

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK
#AI

Az Acta Astronautica című folyóiratban megjelent publikációjában Michael Garrett az MI-nek emberi civilizáció jövőjére gyakorolt hatásait vizsgálja, egyben megállapítja, hogy bár a mesterséges intelligencia sok szempontból előnyös, jelentős egzisztenciális fenyegetést jelent, amely a fejlett civilizációk pusztulásához vezethet.

Garrett írásában külön foglalkozik a mesterséges intelligencia különböző iparágakra gyakorolt átalakító hatásával, megjegyezve, hogy képes komplex problémák megoldására és olyan intelligencia szimulálására, amely meghaladhatja az emberi képességeket. Szerinte ez a gyors fejlődés egy olyan technológiai szingularitáshoz vezethet, ahol a mesterséges intelligencia növekedése ellenőrizhetetlenné és visszafordíthatatlanná válik. Soron kívül Havas Henrik az ATV-botrányról: az adatgyűjtésről tájékoztatni kellett volna Magyar Pétert

Az asztrofizikus azonban arra figyelmeztet, hogy az MI-rendszerek fejlődésének ütemét a biológiai civilizációk durván alábecsülhetik. Szerinte sokat elárul az, hogy míg az emberiség már régóta csak szavak szintjén versenyez az olyan nagyléptékű célok eléréséért, mint a más bolygókat érintő kolonizáció, addig ezen időszak alatt a mesterséges intelligencia fejlődésében óriási ugrás figyelhető meg.

Garrett szerint épp ez lehet az a pont, ahol elcsúsznak a dolgok, ugyanis úgy látja, a mesterséges intelligencia gyors fejlődése és az űrtechnológia lassabb fejlődése közötti különbség kritikus kihívást jelent.