Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,65 Ft
Euró
389,20 Ft
Font
455,00 Ft
Bitcoin
54,472 $

Több mint 50 év után Amerika ismét megpróbál landolni a Holdon

A leszállást január 25-én kísérlik meg.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Több mint 50 évvel az utolsó Apollo-küldetés után az Egyesült Államok 2024 januárjában ismét megpróbál landolni a Holdon. Mindezt John Thornton jelentette be, annak a magáncégnek a vezetője, amely végrehajtaná a missziót. Kifejtette, az Astrobotic által fejlesztett Peregrine leszállóegység fedélzetén senki sem fog tartózkodni, s a robot a NASA műszereit szállítja majd a holdi környezet tanulmányozására, a NASA-féle Artemis-program emberes küldetéseinek előkészítéseként – számolt be a France24.

Néhány évvel ezelőtt a NASA úgy döntött, amerikai cégeket bíz meg azzal, hogy tudományos kísérleti eszközöket és technológiákat küldjenek az égitestre – ez a program a CLPS nevet viseli. A szerződések célja, hogy lehetővé tegyék a holdi gazdaság fejlesztését, illetve az alacsonyabb költségű megvalósítást. Thornton megjegyezte, a fő kihívást éppen a küldetések alacsony ára jelenti, de az is problémát jelent, hogy az eddigi, a felszínt célzó misszióknak csak körülbelül a fele volt sikeres. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

A Peregrine a tervek szerint december 24-én indulhat el Floridából a United Launch Alliance csoport új, Vulcan Centaur nevű rakétáján. A szonda néhány nap alatt áll majd Hold körüli pályára, a leszállást pedig január 25-én kísérlik meg. Az ereszkedés autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül történik majd, de az Astrobotic irányító központjából felügyelni fogják – írja a 24.hu az AFP-re hivatkozva.

Mint ismert, tavasszal az Ispace nevű japán startup már első magáncégként megpróbált landolni a Holdon, de a küldetés kudarcba fulladt, ahogy Izrael sem járt sikerrel 2019-ben. Eddig mindössze négy ország szállt le a Holdon: az Egyesült Államok, Oroszország (Szovjetunió), Kína és legutóbb India. De azt is megírtuk, hogy a Hold után a Napot vette célba India, szeptemberben útnak is indult első napkutató űrszondájuk, az Aditya-L1. Illetve a közelmúltban Oroszország Amerikához hasonlóan szintén mintegy 50 év után kísérelt meg landolást, ám a Luna-25 lezuhant.

A cikkben megjegyzik, a NASA az Astrobotic mellett más cégekkel is szerződést kötött, például a Firefly Aerospace, a Draper és az Intuitive Machines vállalatokkal. „A NASA vezetése tisztában van a kockázatokkal, és elfogadta, hogy néhány ilyen küldetés esetleg nem lesz sikeres” – mondta Chris Culbert, a CLPS program vezetője, hozzátéve, hogy a program még kudarcok esetén is hatással lesz a holdi gazdaság megteremtéséhez szükséges kereskedelmi infrastruktúrára.