Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Árfigyelő: egy nap alatt jóval olcsóbb lett a tojás

Korábban 63 forintos, most 45 forintos darabáron kapható a tojás.

...svg content...Fotó: Unsplash/Nik
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Index megkeresésére közölte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy az Árfigyelő adatai alapján egy nap leforgása alatt jóval olcsóbb lett a tojás: hétfőn még a 10 darabos kiszerelésben legalacsonyabb áron kapható tojás darabára 63 forint volt, ami keddre 45 forintra csökkent. Ez közel 30 százalékos árcsökkenést jelent.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a kormány az infláció letörése érdekében több intézkedést is hozott, köztük bevezette az árstopokat, majd a kötelező akciózást, végül pedig megjelent a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett Árfigyelő is.

A portál megkeresésére a GVH közölte:

„A július elsejei indulás óta a rendszer több mint 2 százalékponttal járult hozzá az élelmiszer-infláció csökkentéséhez. Az árfigyelő rendszerben figyelt 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában mérséklődtek a termékek átlagárai.”

A rendszerbe napi szinten kötelesek adatokat szolgáltatni a kiskereskedelmi láncok, a GVH szerint pedig „öldöklő árverseny alakult ki” köztük, amire a legjobb példa a tojás árának hirtelen csökkenése.

A GVH megjegyezte, az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető árfigyelő rendszert továbbra is sokan használják. Az általuk közölt legfrissebb adatok alapján az egyedi látogatók száma meghaladja a 750 ezret, a letöltések és interakciók száma pedig elérte az 52 milliót.

Megágyaztak a demokraták Biden visszalépésének?

Az Egyesült Államok Demokrata Pártja váratlan lépésre szánta el magát Joe Biden hivatalos elnökjelölti státuszával kapcsolatban.