Idén többet kell fizetnünk a bejgliért, de nem várható keresletcsökkenés
Elsősorban az alapanyagok drágulása áll ennek hátterében. Ugyanakkor a pékségek és a cukrászatok arra számítanak, hogy sokan vesznek majd bejglit karácsonyra.
Egy karcagi pékségben a frissen sült bejgliket pakolták, bár azok még nem karácsonyra készültek. Mégis nagyüzemben folyik a gyártás, hiszen sokan szeretik már karácsony előtt megkóstolni, hogy melyik termék kerüljön az ünnepi asztalra – derül ki a Tények beszámolójából, amelyből az Index szemlézett.
Idén áremelkedésre kell számítani a süteményt illetően, amelynek háttérben elsősorban az alapanyagok drágulása áll. A legnépszerűbb bejgli még mindig a diós és a mákos, de kisebb pékségekben egyedi kéréseket is teljesítenek. Mint kiderült, egy fél kilogrammos rúd 2300-2500 forintba kerül, de az árakat a minőség is befolyásolja.
Laczik Dénesné, a Kerekcipó Kft. ügyvezetője szerint érdemesebb kis pékségekből rendelni, mert ott valóban kézműves termékekhez lehet hozzájutni, sőt vajjal készítik és nem margarinnal. Az is árdrágító tényező, hogy minden terméket kézzel, egyesével gyártanak, nem futószalagon megy a termelés.
Az alapanyagok drágulása mellett az energiaárak növekedése, illetve a diótermés minősége és mennyisége is hozzájárul a sütemény árának növekedéséhez. A dió kilója idén 2000 forint, nagykereskedelmi áron 1200 forintért vásárolható meg.
A kialakult helyzettől függetlenül a pékségek és a cukrászatok arra számítanak, hogy idén is sokan vesznek bejglit karácsonyra, főként azért, mert a legtöbb család évente csak egyszer eszi ezt a finomságot.