Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Áremelés: ennyiért rendelhetünk idén karácsonyi menüt

Áremelés: ennyiért rendelhetünk idén karácsonyi menüt

Áremelés: ennyiért rendelhetünk idén karácsonyi menüt
Fotó: Unsplash / Illusztráció

Egyre többen választják az éttermi rendelést a karácsonyi menü elkészítése helyett, hogy megspórolják a konyhában töltött hosszú órákat. Ez azonban nem túl olcsó, íme néhány példa.

Az ünnepek közeledtével sokan már tervezik a karácsonyi menüt, ám egyre több család jut arra a döntésre, hogy idén inkább kihagyja a konyhában töltött hosszú órákat. Az éttermekből rendelhető karácsonyi fogások népszerűsége évről évre nő, hiszen kényelmes megoldást kínálnak azoknak, akik inkább az ünnepi pillanatokra összpontosítanának, mintsem a sütés-főzésre. Ugyanakkor tény, hogy ennek a kényelemnek az ára nem túl olcsó, különösen akkor, ha csúcséttermek kínálatából választunk – ez utóbbi esetében mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

A cikk a videó után folytatódik

A Pénzcentrum által vizsgált éttermek jó része nem emelt árat, ahol mégis volt drágulás, ott 5-10% a maximum – derül ki az összeállításból. Mint írják, Sárközy Ákos éttermében, a Texturában a kínálat megegyezik a tavalyival, áremelkedés nem volt: például a halászlé ponttyal 4 dl 3500 Ft, az erdélyi töltött káposzta csomborral és csülökkel 4100 Ft, a zserbó (2darab/adag) 2400 Ft. A Kéhliben 5-10%-os áremelkedés tapasztalható, a megrendelhető tételek maradtak ugyanazok.

Példaként megemlítik, a halászlé 2800 Ft, a ponty 12 dkg 1200 Ft, a töltött káposzta 5900 Ft, a sült libacomb 4990 Ft, a párolt lilakáposzta 1500 Ft, a hagymás törtburgonya 1300 Ft. A Náncsi nénivel folytatva a sort, az áremelkedés hasonló mértékű: a karácsonyi harcsa halászlé 5260 Ft, a töltött káposzta 5780 Ft, a konfitált kacsacomb párolt lilakáposztával, hagymás tört burgonyával, vörösboros aszalt szilvával és sáfrányos almakompóttal 7200 Ft.

A Jardinette-nél szintén volt áremelés, most átlagosan 10-15%-kal kerülnek többe az ételek. A karácsonyi kocsonya 0,5 l 4690 Ft, a vegyes halászlé pontyból és harcsából 4390 Ft, a füstölt húsos töltött káposzta a kemencéből /2 töltelék per adag/ 5130 Ft. A Vakvarjúban pedig az áremelés után így festenek az árak néhány példával élve: adventi pontyhalászlé pontyfilével 3290 Ft, konfitált kacsacomb 3490 Ft, petrezselymes parázsburgonya 980 Ft.

Korábban egyébként arra is kitértünk, hogy mi a helyzet a mikuláscsomagokkal, mennyibe kerül idén összeállítani egy ilyet. Mint kiderült, változatos árakra számíthatunk attól függően, milyen kategóriájú csomagot szeretnénk. Arról, hogy idén megközelítőleg mekkora összegből jön ki egy klasszikus, egy retro, egy egészségesebb, egy olcsó, valamint egy prémium kategóriás meglepetés, ebben a korábbi cikkünkben írtunk bővebben.