Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,38 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
65,922 $

Jelentős árcsökkentés jöhet a hazai benzinkutakon

Úgy néz ki, érdemes várni a tankolással péntekig.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hírek szerint kedden 77 dollár alá zuhant a Brent olaj jegyzése. Az árfolyam már hétfőn elhagyta a 80 dolláros lélektani határt, de ma tovább tart a zuhanás: olyannyira, hogy a jelenlegi szint négy havi negatív csúcsot jelent: legutóbb február legelején volt ennyire alacsony az olajár. A VG megjegyzi: a folyamatnak nyilvánvalóan szorosan köze van ahhoz, hogy az olajkartell vasárnapi döntése meglepte a piacot. Az OPEC megállapodásának lényege, hogy 2025. januárig meghosszabbították a korábban elhatározott kibocsátáscsökkentést, ugyanakkor 2025 januárjában elkezdik növelni a kibocsátást, első körben napi 750 ezer hordóval.

Az Erste elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy előzetesen az olajpiaci szereplők arra számítottak, hogy az OPEC az év végéig tartja majd a mostani szűk kínálatot. Ezzel szemben kiderült, hogy októbertől többet szeretne termelni, ami a negyedik negyedévben túlkínálatot jelenthet a globális kőolaj piacon. Ráadásul a friss számok szerint az OPEC tagok napi mintegy 60 ezer hordóval több kőolajat hoztak felszínre májusban, mint áprilisban, meghaladva a korábbi megállapodást. Szintén érdemi hatással bíró hír volt, hogy az amerikai ipari termelés zsugorodott májusban, ami a keresletnövekedés lassulását jelzi előre – áll a cikkben. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

Mindezek az információk együttesen napon belüli 5 százalékos nyersolaj áresést okoztak – magyarázzák. Tegnap még 81,25 dolláron állt a jegyzés, de május utolsó napjaiban a 85 dollár fölött is volt. Innen zuhant le tehát 77 dollár alá, ami már 10 százalék körüli mínusz. Egyúttal ki kell emelni: mindennek természetesen befolyásolnia kell a magyar üzemanyagkereskedők árazását is. Ahogy azt már megírtuk, a hét közepén nem változnak a hazai üzemanyagárak. Szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára sem változik, így az alábbi átlagárakon tankolhatunk továbbra is: 95-ös benzin 597 Ft/liter, gázolaj 603 Ft/liter.

A lap szerint kedden éjfélig biztosan nem nyúlnak hozzá a jelenlegi nagykereskedelmi átlagárakhoz, azonban szerdán délelőtt újabb döntés esedékes. Ekkor már nagy eséllyel hozzá fognak nyúlni a benzin és a dízel árazásához. A Brent árcsökkenése megalapozottan indokolná, hogy a magyarországi üzemanyagár csökkenjen, még úgy is, hogy egyébként a dollár-forint árfolyam romlik. (A cikk megjelenésekor 360,5 forint körül mozgott a váltás, pedig hétfőn még 358 forint alatt maradt.) Mindenesetre jelenleg a jellemző ár a benzin és a dízel esetében is 600 forint alatt van és az 590–599 forint közötti tartományban mozog.

Arra lehet számítani, hogy ugyanez a szerdai bejelentéssel, ami péntektől lép hatályba – inkább már az 590 forintos szinthez fog közelíteni – hangsúlyozzák. Ám meg kell megjegyezni: az, hogy ez tényleg bekövetkezik-e, egyelőre kérdéses, pár napon belül viszont választ kapunk majd az ezzel kapcsolatos kérdésre. Mindemellett arról is beszámoltunk, hogy a GKI előrejelzése szerint nyár végére 50 forinttal is drágulhat az üzemanyag, ugyanis az OPEC+ a kitermelés korlátozásának hosszabbításáról döntött, így július helyett októberben növelik a kitermelést. Ez pedig felveti a kérdést, vajon mennyire fog visszaesni a kereslet, ha mindez valóban így alakul.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.