Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Nincs ennél jobb hír a hét elején: két számjegyű csökkenés is jöhet a hazai kutakon

Úgy néz ki, hogy az utóbbi időben tapasztalt jelentős áremelés csak átmenti volt az olajpiacon, és várhatóan a hazai kutak áraiban is.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Brent típusú olaj ára közel 7 százalékot csökkent a múlt hét eleji szinthez képest, 83 dollárról egészen 77 dollárig esett vissza az ár. Ezt pedig tovább segíti az a tény is, hogy a forint visszaerősödött a dollárral szemben, már újra 355 forint körül mozog az árfolyam, ami egy hét alatt 1 százalékos erősödést jelent – írja a holtankoljak.hu.

Hozzáteszik, a fenti események is arra utalnak, hogy igen erős a világpiacon az olaj kínálat. Az USA gőzerővel növeli a kitermelést, az OPEC tagságból pedig kilépett Angola, aki nem akar részt venni a kitermelés visszafogásában. Illetve megjelent egy új olajország, Guyana is gyorsan növeli az olajkitermelést területein.

Az oroszoknál a szankciók miatt felhalmozódó olajat Kína vásárolja fel, a helyzetre való tekintettel áron alul, ez némileg kiegyenlíti a kereslet-kínálati mutatót. Ezen a héten a hazai üzemanyag áraknak is reagálnia kell az olaj árának csökkenésére, akár két számjegyű csökkenésre is lehet majd számítani a hazai kutakon a hét közepén – emelik ki.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a múlt hét szerdai 7-7 forintos emelést követően pénteken újabb drágulás következett be a töltőállomásokon. A benzin ára akkor 6 forinttal, míg a gázolajé bruttó 8 forinttal ment feljebb, ez pedig azt jelentette, hogy a 95-ös benzin literenkénti átlagára 603 forintra, míg a gázolajé 640 forintra nőtt.

Akkor azt is megírtuk, hogy az áremelkedés hátterében a vörös-tengeri összetűzések is szerepet játszanak, a támadások következményeképp ugyanis megugrottak az olajárak, az elemzők véleménye szerint ugyanakkor nem lesz tartós a jelenség, a csökkenésre viszont még várni kell. Ám a szakportál friss közleménye szerint ez már nincs is olyan messze.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.