Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Aranyárban mérik a fagyit, van ahol 700 forint egy adag

Itt a nyár, a hűsítő finomságot azonban lassan aranyárban mérik, néhol 500, máshol akár 700 forintot is elkérnek egy adagért, a drágulás pedig több okra is visszavezethető.

...svg content...Fotó: Unsplash/Lama Roscu
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ATV Híradó erre kérdésre kereste a választ riportjában, s megállapították, hogy a drágulás hátterében egyrészt a munkaerőhiány áll, ugyanis alig találni cukrászt; aki pedig dolgozna, már csak 30-40 százalékkal több fizetésért vállalná be a munkát.

„Tavaly 380 forint volt a fagylaltunk idén 400 forintért áruljuk és nincs különbség se a cukormentes, se a vegán között” – mondta Somogyi József Lászlóné, a Bringa Tanya üzlettulajdonosa. E fagyizó tulajdonosa nem mert drasztikusan árat emelni, szerinte ugyanis ha 400 forint fölé emelné a gombócok árát, akkor sokan elpártolnának tőlük.

De létezik olyan fagylaltozó a Balaton ahol 500, de van, ahol 700 forint egy gombóc fagyi. Ebben a keszthelyi fagyizóban 450 forint egy gombóc ára, a tulajdonos szerint a rossz forint, -euróárfolyam az oka az elszabadult áraknak.

„A fagylalt alapanyagok nagy része eurós alapú elszámolással működik, a szállítási költségek megnőttek, és a rezsi költségek is az egekben vannak már”

– magyarázta Janicsek Tibor üzlettulajdonos.

A Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke szerint a kimagasló bérek is közrejátszanak a fagylaltárakban. Hiszen lassan alig találni jó szakembert, ha mégis, az csillagászati árba kerül egy-egy vállalkozásnak.

„Összességében egy 10 százalékos emelés lehet, elsődlegesen talán a munkabérek, azaz a bérigények, amik igen komoly terhet jelentenek a vállalkozásoknak, ez már lassan nyugati szintet ér el” – fogalmazott Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke.

Az ATV Híradó által megkérdezettek szerint egyre ritkábban fagyiznak a magyarok, de ha mégis, akkor a minőséget választják, még ha drága is egy egy gombóc.

„Ritkábban fagyizok, de akkor az minőség legyen, az legyen élmény. megveszek egy rosszabb minőségű fagyit, aztán kidobom a kukába, mert nem ízlik. Akkor inkább ritkábban fagyizok, de az akkor legyen finom”

– hangsúlyozta Négyesi Nóra.

A szakember szerint ha az élelmiszerárak tovább drágulnak és nem konszolidálódik az euró és a forint árfolyama, akkor bizony a nyár végére még drágább lesz a fagylalt.

Egyszerre 11 állítását cáfolta meg a kormány Magyar Péternek

Vitályos Eszter kormányszóvivő számos olyan állítást cáfolt meg, melyek Magyar Pétertől származnak, amiket hazugságoknak minősített.