Aranyárban mérik a fagyit, van ahol 700 forint egy adag
Itt a nyár, a hűsítő finomságot azonban lassan aranyárban mérik, néhol 500, máshol akár 700 forintot is elkérnek egy adagért, a drágulás pedig több okra is visszavezethető.
Az ATV Híradó erre kérdésre kereste a választ riportjában, s megállapították, hogy a drágulás hátterében egyrészt a munkaerőhiány áll, ugyanis alig találni cukrászt; aki pedig dolgozna, már csak 30-40 százalékkal több fizetésért vállalná be a munkát.
„Tavaly 380 forint volt a fagylaltunk idén 400 forintért áruljuk és nincs különbség se a cukormentes, se a vegán között” – mondta Somogyi József Lászlóné, a Bringa Tanya üzlettulajdonosa. E fagyizó tulajdonosa nem mert drasztikusan árat emelni, szerinte ugyanis ha 400 forint fölé emelné a gombócok árát, akkor sokan elpártolnának tőlük.
De létezik olyan fagylaltozó a Balaton ahol 500, de van, ahol 700 forint egy gombóc fagyi. Ebben a keszthelyi fagyizóban 450 forint egy gombóc ára, a tulajdonos szerint a rossz forint, -euróárfolyam az oka az elszabadult áraknak.
A Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke szerint a kimagasló bérek is közrejátszanak a fagylaltárakban. Hiszen lassan alig találni jó szakembert, ha mégis, az csillagászati árba kerül egy-egy vállalkozásnak.
„Összességében egy 10 százalékos emelés lehet, elsődlegesen talán a munkabérek, azaz a bérigények, amik igen komoly terhet jelentenek a vállalkozásoknak, ez már lassan nyugati szintet ér el” – fogalmazott Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke.
Az ATV Híradó által megkérdezettek szerint egyre ritkábban fagyiznak a magyarok, de ha mégis, akkor a minőséget választják, még ha drága is egy egy gombóc.
A szakember szerint ha az élelmiszerárak tovább drágulnak és nem konszolidálódik az euró és a forint árfolyama, akkor bizony a nyár végére még drágább lesz a fagylalt.