Clouds
21 Budapest
Dollár
359,41 Ft
Euró
390,62 Ft
Font
445,58 Ft
Bitcoin
23,120 $

Válságban a világ, de az arany ára 6 hónapos csúcsra emelkedett

Fotó: Unsplash/Jingming Pan
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Minden drágul, a megélhetési költségek az egekben, közeleg a recesszió, de egy dolog még mindig stabil: az arany.

A CNBC jelentése szerint az arany ára kedden kora reggel hathavi csúcsra emelkedett, az elemzők pedig rendkívül pozitívak és 2023-ban további értéknövekedésre számítanak. Az arany spot ára a kora reggeli órákban 1850 dollár/uncia áron érte el a csúcsot, majd késő délelőttre 1834 dollár/uncia áron kereskedtek vele Európában.

Az amerikai határidős aranyárfolyamok 0,8 százalékos emelkedéssel 1840,50 dolláron álltak késő délelőtt. Az arany ára már november óta általános emelkedést mutat, hiszen a piaci turbulenciák, valamint az emelkedő recessziós prognózisok, illetve a központi bankok további aranyvásárlásai biztosították a keresletet.

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője arra számít, hogy 2023-ra egy recessziós és tőzsdei értékelési kockázatok által támogatott, barátságos ár stagnálódhat a piacon. Ezzel együtt pedig azt várja, hogy a jegybanki kamatlábak tetőznek, az infláció pedig nem tér vissza az év végére várt 3 százalék alatti szintre.

Hansen arra is kitért, hogy jelenleg úgy tűnik, folytatódik a több központi bank által tavaly is tapasztalt “dollármentesítés”, vagyis rekordmennyiségű aranyat vásárolnak ezzel “puha padlót” biztosítva a piacnak. A jövőre vonatkozóan Hansen azt az előrejelzést tette, hogy az aranyárak szempontjából kulcsfontosságú események az amerikai jegybank szerdai ülésének jegyzőkönyve, valamint a pénteken kiadásra kerülő amerikai foglalkoztatási jelentés lesznek.

A globális piacok 2023-as kilátásainak egy része a monetáris politikán múlik, hiszen a központi bankok a lassuló gazdasági növekedés, valamint a várható recesszió nyomán enyhíthetnek korábbi agresszív kamatemeléseiken. Ugyanakkor a közgazdászok körében megosztottság uralkodik annak kapcsán, hogy mindez az év végéig kamatcsökkenésben csúcsosodhat-e, hiszen az infláció a legtöbb nagyobb gazdaságban várhatóan bőven a céltartomány felett marad majd.