Meglépte az Apple, amit évek óta vártak tőle, sőt, még többet is

TÉMÁK:
#Apple #MacBook
PC

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Véget ért az Apple legújabb Keynote-ja, amelyen a várakozásoknak megfelelően több új eszköz is bemutatásra került.

Ahogyan arra számítani lehetett, az Apple idén is számos újdonsággal készült a felhasználóknak, akik a Keynote során az eszközök és szoftverek világában egyaránt elmerülhettek, és megkaptak egy régóta várt új eszközt is, de nézzük is sorban, milyen újdonságokról hull le a lepel.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

MacBook Air 15

Az Apple eszközeit használók évek óta „zaklatják” a gyártót, hogy legkedveltebb MacBook modelljüket, a MacBook Air-t nagyobb kijelzővel lássák el a produktivitás növelése érdekében, az Apple pedig végre hallgatott a felhasználókra, ugyanis az M2 Chip teljesítménye már elegendő arra, hogy a komolyabb erőforrást igénylő alkalmazásokat nagyobb felbontás mellett itt is gond nélkül futtatni tudja.

Fotó: Apple

A cupertinói vállalat erősen ajánlja az újdonság beszerzését, amely elmondásuk szerint 12x gyorsabb, mint a legerősebb Intel processzorral szerelt MacBook Air. Az ára 1299 dollár lett, ám legalább ilyen fontos, hogy a meglévő Air modellek ára 100 dollárra csökkent.

MacStudio

Nem maradt frissítés nélkül a tavaly bemutatott MacStudio sem, amely elsősorban a profi felhasználók számára készült. Mostantól adott lesz az M2 Max chip is, amely 25%-kal gyorsabb, mint a tavalyi M1 Max, miközben 50%-kal jobb After Effects teljesítményre is számítani lehet tőle.

Természetesen nem maradhatott ki az M2 Ultra sem, amely 20%-kal nyújt nagyobb teljesítményt, mint az M1 Ultra, ráadásul 192 GB memória kezelésére is képes, ami 50%-os javulás az előző generációhoz képest.

A frissített MacStudio ára a korábbiakhoz hasonlóan most is 1999 dollárról indul.

Megérkezett a kevesek által, ám annál inkább várt M2 Ultra chippel ellátott Mac Pro is, amely áránál fogva már leginkább csak a film- és zeneipar csúcsán elhelyezkedő felhasználók számára lesz elérhető. Érdekesség, hogy a felhasználók minden eddiginél jobban személyre szabhatják a gépet, köszönhetően a 6 szabad PCI Express csatlakozónak, és ha mindez még nem lenne elegendő a csúcsgép mostantól álló- és fekvő házban is elérhető.

A fenti képességet persze meg is kell fizetni, hiszen a legalapbab kialakítás 6999 dollárba kerül, a határ pedig a csillagos ég.

iOS 17

A hardverek után a szoftverre helyeződött a hangsúly a bemutatón, a sort pedig az iOS 17 nyitotta, amelynek egyik első újítása a hívó félről készült kép vagy emoji megjelenítése, amely az egész képernyőt betölti majd.

Érkezik a Voicemail funkció is, amely valós időben feliratozza majd az elhangzottakat, így olyan helyen is könnyedebbé válik a telefonálás, ahol a nagy zaj miatt mindez nehézségekbe ütközne.

Fotó: Apple

Frissül a Üzenetek alkalmazás is, amely az új megjelenésen túl többek között kereséssel és a hangüzenetek feliratozásával is bővül. Hasznos újítás lehet a check-in funkció bevezetése, amellyel megadhatjuk egy családtagnak vagy barátnak, hogy mikor érkezünk meg az adott helyszínre, egy esetleges késés esetén pedig az aktuális helyzetünket és az eszköz töltöttségi szintjét is megmutatja nekik, így amennyiben úgy ítélik meg, a keresésünkre tudnak indulni.

A Stanbdby funkciónak köszönhetően az iPhone készülékek új funkciót kapnak, ugyanis az óra és ébresztő megjelenítésével mostantól az éjjeliszekrényen is jól mutatnak majd, ám mindez természetesen csak egy példa a számtalan közül, amire használható, hiszen többek között a zene, az ételkiszállításig hátralévő idő és még sok más widget is rendelkezésre áll.

Külön plusz pont, hogy a kijelző fényereje a környezetre reagálva változik, így estére például mélyvörös színbe borul, hogy megkönnyítse az alvást.

iPad OS 17

Az iPadOS 17 újításai közé sorolták az iPhone modelleknél már jól bevált widgeteket, de megérkezett a zárképernyő személyre szabási lehetősége is, vagyis folytatódik a trend, mely szerint egyre inkább összesimulnak az iOS, iPad OS és MacOS rendszerek.

Elérhetőek lesznek az élő közvetítésekkel, ételkiszállításokkal és hasonló történésekkel kapcsolatos információk is, ám ami ennél egy fokkal érdekesebb, hogy megérkezik az Egészség alkalmazás, amely az iPhone és Apple Watch felől érkező adatokat jeleníti majd meg.

Frissül az iPad OS-es Jegyzetek alkalmazás is, amely ezúttal már a különböző pdf dokumentumok megjelenítésére és szerkesztésére is képes, ráadásul egyetlen jegyzeten belül akár több pdf dokumentum is megjeleníthető.

MacOS Sonoma

Az Apple közlése szerint az iOS és iPad OS újdonságai az MacOS-en is elérhetővé válnak, majd ezt követően új képernyőkímélőket mutattak be, amit azért nehéz az újítások közé sorolni.

Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy az MacOS Sonoma esetében a widgetek már nem csak a jobb oldali sávba helyezhetők, hanem a kijelző bármely pontján megjeleníthetők, egy widget galéria pedig az összes elérhető widgetet megjeleníti előttünk.

Szerencsére a produktivitásra és a zavaró tényezőkre is gondolt az Apple, így egy alkalmazás megnyitásakor a kihelyezett widgetek elhalványulnak

Érkezik egy Játék mód is az operációs rendszerbe, amely minden eddiginél jobban támogatja majd a játékokat és növeli azok teljesítményét, ösztönözve ezzel a fejlesztőket arra, hogy még több játékot tegyenek elérhetővé a Mac eszközökön, ahol a saját gyártású lapkának köszönhetően már a kellő teljesítmény is adott a kikapcsolódáshoz.

Ezt alátámasztva bejelentették, hogy hamarosan a Death Stranding Director’s Cut is elérhető válik Mac-re, a játékból mutatott képsorok pedig kifejezetten meggyőzőnek tűntek.

Ahogyan arra számítani lehetett, nem maradt érintetlen a Safari böngésző sem, amely mostantól zárolja a megnyitott privát ablakokat amennyiben azok használaton kívül vannak. Hasonlóan remek újítás, hogy mostantól két kattintással és rögzíthetünk egy oldalt a dockban, így bármikor könnyedén elérhetjük azt.

Fotó: Apple

AirPods

Ezúttal nem az AirPods megújításán volt a fő hangsúly, ám ennek ellenére is érkezik egy újítás, az Adaptive Audio, amely automatikusan vált majd az aktív zajszűrő és a zaj áteresztése opciók között a környezet hangerejének függvényében, de tanulásra is képes lesz, így akár az adott helyszíneken is automatikusan az általunk ott korábban használt beállításokra válthat.

TvOS 17

A rendszer egyik legnagyobb újítása a FaceTime lett, amely mostantól lehetővé teszi, hogy az iPhone-on elindított FaceTime a tévére is kivetíthető legyen, így nagy képernyőn is élvezhetővé válik a beszélgetés, ráadásul a beszélgetésben résztvevők egy közös filmezés közben is végig velünk maradhatnak.

WatchOS 10

Az új, animált számlapok mellett sokkal könnyebben elérhetővé válnak a különböző widgetek és az azok által megjelenített információk is, mint ahogy a megnyitott alkalmazások közötti váltás is egyszerűbbé vált.

Néhány alkalmazás esetében a dizájn is finomhangoláson esett át, ilyen például a Világóra vagy az Egészség app, a jövőben azonban újabb alkalmazások vehetik át a megújult külsőt.

A fentieken túlmenően a kerékpárosoknak és a túrázóknak is kedvez a rendszer új verziója. Előbbi esetben minden eddiginél több információ állhat rendelkezésre, míg utóbbinál a túrázó biztonságát helyezték előtérbe.

Vision Pro

Évekig tartó pletykák, kiszivárgások és találgatások után az Apple hivatalosan is bemutatta virtuális valóság szemüvegét, amely a Vision Pro nevet kapta.

Bár az eszköz úgy néz ki, mint egy VR-szemüveg, sokkal inkább egy hibrid megoldásról van szó az AR és a VR világa között. Ennek oka, hogy a felhasználót sosem fogja korlátozni az, hogy nem látja a szobája környezetét, mert bár lesznek képernyők és ikonok, ettől függetlenül mindig látni fogja, hogy mi veszi körül az Apple Vision Pro-t a fején viselő személyt.

Fotó: Apple

A szemüveg a szem- és ujjmozdulatok, valamint a hangparancsok követésével értelmezi a felhasználó szándékait. A HoloLenshez hasonlóan a klasszikus kétdimenziós alkalmazásokat a felhasználó szabadon oszthatja el a környező térben, így létrehozva a számára ideális munkakörnyezetet. Bár természetesen a legérdekesebbek azok az alkalmazások lesznek, amelyek teljes mértékben kihasználják a vadonatúj munkaterületet.

Mivel az újdonság is az Apple készülékcsaládjába tartozik, teljes mértékben integrálódhatunk a cupertinói vállalat ökoszisztémájába. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha például az Apple Vision Pro-ban egy bekapcsolt MacBookra nézünk, a laptop képernyője automatikusan megjelenik a szemüveg hatótávolságán belül.

Az AirPods fejhallgatóval való kompatibilitás szintén nagyszerű példa. Felszállunk egy repülőre, elindítunk egy 3D-s filmet, és nem zavarjuk az utasokat, miközben teljesen kikapcsolunk a valós világból a repülés idejére.

Bár a rendszer kompatibilis lesz az Apple Arcade-dal, úgy tűnik, hogy nem jelent fenyegetést az olyan játékplatformokra, mint a Meta Quest 3 vagy a PlayStation VR2, ám azt megjegyezték, hogy már most is számos kompatibilis játék közül választhatnak a felhasználók, a jövőben pedig tovább növelik majd ezt a számot.

Fotó: Apple

A 23 millió pixeles felbontású microOLED kijelzővel és HDR-támogatással rendelkező eszköz várhatóan két óra üzemidőt kínál majd. Az akkumulátor az eszköz külső oldalán található, és úgy csatlakozik a szemüveghez, mint egy powerbank a telefonhoz.

Ahogyan arra számítani lehetett, a szemüveg teljesítményéért a már jól ismert M2 chip és a teljesen új R1 verzió felel majd, amely a készülék szenzoraiból származó információk feldolgozásával kapcsolatos számítások felgyorsítására szolgál, így biztosítva, hogy a szemüveg mindig lépést tartson a felhasználó mozgásával..

Az Apple Vision Pro ára 3499 dollár lesz, ami azért előrevetíti, hogy nem tömegterméknek szánja a gyártó, ám látva a képességeit, vélhetően így sem lesznek gondok az eladási számokkal.