Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,46 Ft
Euró
396,93 Ft
Font
471,48 Ft
Bitcoin
67,082 $

Csendben tűri az Apple, hogy 100 ezer iPhone-t elloptak tőle

Ennek oka, hogy a nagy nyilvánosság a cupertinói gyártó számára is meglehetősen kellemetlen.

...svg content...Fotó: Unsplash/Trac Vu
Mobil

Kiss László

Szerkesztő

Az Apple úgy döntött, hogy nem folytatja a pert alvállalkozója, a GEEP ellen, amelyet több tízezer iPhone egy egyéb készülékek megsemmisítésével bíztak meg. A per azt követően indult, hogy a vállalkozóról kiderült, legalább 99 975 darab iPhone-t eltérített, és Kínába szállította, ahol aztán a használt készülékek piacán értékesítették azokat.

A szóban forgó iPhone-ok egy nagyobb szállítmány részei voltak, amely több mint félmillió csereprogramban beérkező és újrahasznosításra szánt iPhone-t, valamint több ezer iPadet és Apple Watch-ot tartalmazott. A szóban forgó készülékek gyakran működőképes állapotban voltak, és alkalmasak lettek volna a felújításra is, ez pedig talán magyarázatot ad arra, hogy miért szünteti meg a pert az Apple az alvállalkozója ellen. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Az a tény ugyanis, hogy az Apple ekkora mennyiségű, még működőképes készüléket ad át megsemmisítésre, kérdéseket vet fel a vállalat környezetvédelmi politikájával és nyilvános megszólalásaival kapcsolatban, miszerint „az újrafelhasználás az első választásunk”.

Nincs bizonyíték

A vállalat az utóbbi időben gyakran hangoztatta fenntarthatósági céljait, többek között azt is, hogy 2030-ra 100%-os szén-dioxid-semlegességet szeretne elérni a termékek teljes életciklusa során, ám a felhasználható iPhone-ok megsemmisítése ellentmondani látszik ezeknek a környezetvédelmi ígéreteknek.

Egyes vélemények szerint a döntés annak érdekében született, hogy a még működőképes eszközök ne kerülhessenek vissza a piacra, helyet csinálva így az új iPhone-sorozatnak, ám mindez csak feltételezés, hivatalos bizonyíték nincs erre a teóriára.

Mindenesetre az Apple számára kínos lenne, ha az ügy nagyobb nyilvánosságot kapna, ezért úgy döntöttek, hogy leállítják az alvállalkozóval szemben indított jogi folyamatokat, így amennyiben további lépések nem történnek, 2025. januárjában a korábban indított per megszűnik.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.