Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,93 Ft
Euró
393,56 Ft
Font
467,79 Ft
Bitcoin
64,201 $

Az Apple hivatalos határidőt kapott az új iPhone-ok töltőportjának cseréjére

Az Európai Bizottság az októberi döntés nyomán most közzétette az USB-C-re vonatkozó szabályokat, határidővel együtt.

...svg content...Fotó: Unsplash/Marcus Urbenz
Mobil
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Sky News számolt be arról, hogy az Európai Bizottság közzétette az USB-C-re vonatkozó szabályokat, s közel kétéves határidőt szabott arra vonatkozóan, hogy az összes hordozható eszköz megfeleljen a követelményeknek: a határidő 2024. december 28.

A döntés az Apple számára jelenti a legnagyobb kihívást, a vállalatnak ugyanis a jelenlegi lightning töltőportját USB-C-re kell cserélje. A vállalat nem túl boldogan, de megerősítette, hogy meg fog felelni az uniós irányelvnek, mely előírja, hogy minden okostelefon, táblagép, fényképezőgép és egyéb hordozható eszköz átvegye a szabványt.

Az EU álláspontja szerint az irányelv bevezetésével jelentősen csökkenthetjük az e-hulladék mennyiségét, ám az Apple inkább úgy látja, hogy a blokk célja az innováció elfojtása. Amióta az Apple létezik, megszokhattuk, hogy kizárólag a saját, lightning-portjukkal jelentek meg a készülékek, noha az elmúlt években egyes iPad-modellek már C-csatlakozóval jelentek meg.

Mint ismert, az EU már korábban is megpróbálkozott a szabvány bevezetésével, ám a 2018-as kísérlet elég gyorsan kudarcba fulladt. Végül 2022 elején sikerült közös nevezőre jutni, az ideiglenes megállapodást pedig az Európai Parlament októberben végül megszavazta.

Az USB-C-re vonatkozó hivatalos iránymutatást pedig közzétette az Európai Bizottság, melynek értelmében 2024. december 28-ig minden gyártónak át kell állnia a szabványra. A laptopok azonban kivételt képeznek, ugyanis a végrehajtási határidőt 2026. április 28-ig határozták meg; a vezeték nélküli töltéssel működő eszközök pedig természetesen minden kötelezettség alól mentesülnek.

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.

Botránnyal indult a párizsi olimpia

Marokkó 2-1-re legyőzte Argentínát a férfi labdarúgótorna nyitómérkőzésén, ám mindezt csak egy nagy csavar végén.