Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Az anyák szja-mentessége jelentősen növeli a gyermekgondozási ellátások összegét

Fotó: Unsplash/dylan nolte
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az szja-mentesség az átlagbér mértékéig, azaz 500 ezer forintig érvényesíthető,

A 30 év alatti, valamint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességének hatására emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) összege is – hívta fel a figyelmet a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Felidézték, január 1-jétől szja-mentességet élveznek azok a nők is, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, hasonlóan a négygyermekes anyákhoz, akiknek már 2020 óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez a lehetőség pedig nemcsak a munkabérre vonatkozik, hanem a gyermekgondozási ellátásokra is, amelyek összege ezáltal jelentősen nő.

A csecsemőgondozási díj (csed) összege – amelyet 168 napig kapnak az édesanyák – 2021 júliusa óta megegyezik a korábbi fizetés 100 százalékával, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le belőle. A 30 éves koruk előtt szülő vagy a negyedik gyermeküknek életet adó nők azonban a csed ideje alatt is mentesülnek az szja megfizetése alól, így a korábbi bruttó fizetésükkel azonos összegű ellátásban részesülhetnek – ismertette a KINCS.

Havonta 75 ezer forinttal juthat több a családhoz

Hozzátették, az szja-mentesség az átlagbér mértékéig, azaz 500 ezer forintig érvényesíthető, így havonta akár 75 ezer forinttal többet kaphatnak a 30 év alatti, valamint a négygyermekes édesanyák.  

A gyermekgondozási díj (gyed) a gyermek féléves korától kétéves koráig jár. Ennek összege a korábbi fizetés 70 százaléka, 2023-ban maximum 324 800 forint lehet, és mellette akár nyolc órában is dolgozhatnak az anyák. A gyed összege az szja-mentesség hatására 20 százalékkal emelkedhet, mivel csak a 10 százalékos nyugdíjjárulékot vonják le belőle, a 15 százalékos szja-t nem. Ez a gyed maximum összegében részesülő anyák esetében majdnem havi 50 ezer forintos jövedelem-növekedést jelenthet – olvasható a közleményben.

A KINCS számításai szerint a fiatal párok nettó jövedelme a családalapítást követően harmadával nőhet. Például egy 27 éves, fejenként bruttó 400 ezer forintot kereső pár a gyerekvállalás előtt összesen 532 ezer forintot vihet haza.

Ha összeházasodnak, és megszületik az első gyermekük, akkor – az anya szja-mentességének, a családi adókedvezménynek, az első házasok adókedvezményének és a családi pótléknak köszönhetően – 693 ezer forintra nő a nettó jövedelmük, azaz 30 százalékkal több bevételre tesznek szert. Emellett 2023-ban változatlan feltételekkel vehető fel a 10 millió forintos babaváró támogatás, amely a gyermek megszületését követően azonnal kamatmentes kölcsönné válik – jegyezték meg a közleményben.

(MTI)