Azonosították azt az „antitest-aláírást”, ami előjelzi, kit fenyeget a hosszú COVID

Fotó: 9_fingers_ / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 28. - 09:46

A módszer megkönnyíti a betegség kutatását, megértését, valamint a célzott kezelések maghatározását a hosszú koronavírus-fertőzésben szenvedő páciensek számára.

A zürichi szakértők kidolgoztak egy módszert annak megállapítására, kik azok a betegek, akik a legvédtelenebbek a hosszan tartó COVID-fertőzéssel szemben. Vérmintát vettek azoktól, akik már hónapok óta szenvedtek a fertőzéstől, és azt találták, ezek az emberek kisebb számban rendelkeztek bizonyos antitestekkel, mint azok, akik felépültek.

Amikor ezt az „antitest-aláírást” összevetették más információkkal, például a páciens életkorával, tüneteivel és azzal, szenvedett-e asztmában, kialakult egy minta. A tudósok ez alapján már képesek meghatározni, mely betegeknél alacsony, közepes vagy magas a hosszú COVID kockázata.

„Összességében úgy gondoljuk, megállapításaink és az immonoglobulin-aláírás azonosítása elősegíti azon betegek korai azonosítását, akiknél fokozott kockázat áll fenn a hosszú COVID kialakulására, ami megkönnyíti a kutatást, megértést és végső sorok a célzott kezeléseket a hosszú COVID esetében”

– nyilatkozott a kutatást vezető immunológus professzor.

A teszt hátránya, hogy nem tudja megállapítani, mekkora az esélye a hosszú lefolyású fertőzés kialakulásának, mert a tünetek részleteire is támaszkodik. Idővel azonban segíthet a betegség megértésében, például az alacsonyabb IgM- és IgA-szinttel rendelkezők valamint az asztmában szenvedők feltételezhetik, hogy nagyobb eséllyel alakul ki náluk a betegség.

„Ez várhatóan javítja majd a hosszú COVID-ban szenvedő betegek ellátását, valamint motiválja a magas kockázatú csoportokat, például az asztmás betegeket, hogy felvegyék az oltást, és megelőzzék a betegséget”

– mondta Dr. Carlo Cervia, a Nature-ban megjelent tanulmány első szerzője.

Az Egészségügyi Minisztérium azt közölte a brit Metróval, elkötelezett a hosszú COVID-ban szenvedők támogatása mellett. Közleményük szerint 90 értékelőközpontot nyitottak az emberek számára országszerte, és több mint 50 millió forintot biztosítanak a további kutatásra, hogy tanulmányozzák az állapot hosszú távú hatásait, és megfelelő kezelést dolgozzanak ki a páciensek számára.