Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Amit az amerikai hadsereg nem tud elvinni Kabulból, azt használhatatlanná teszi

Fotó: Flickr/Talk Media News Archived Galleries
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 31. - 19:32

Az amerikai hadsereg minden repülőgépet, páncélozott járművet és dollármilliókat érő csúcstechnológiás rakétarendszert használhatatlanná tesz, mielőtt elhagynák Afganisztánt.

Az amerikai hadsereg több repülőgépet és páncélozott járművet, valamint egy csúcstechnológiás rakétavédelmi rendszert is használhatatlanná tett a kabuli repülőtéren, mielőtt hétfőn elhagyta volna azt – közölte egy amerikai tábornok.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

Kenneth McKenzie tábornok, a Központi Parancsnokság vezetője elmondta, hogy 73 repülőgépet – amelyek már a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren voltak – “demilitarizáltak”, vagyis használhatatlanná tettek az amerikai csapatok, mielőtt befejezték a tálibok által ellenőrzött ország kéthetes kiürítését.

“Ezek a repülőgépek soha többé nem fognak repülni… Soha senki nem lesz képes üzemeltetni őket. A legtöbbjük eleve nem alkalmas a küldetésre. De az biztos, hogy soha többé nem lesznek képesek repülni”

– mondta.

Elmondta, hogy a Pentagon, amely közel 6000 fős támaszpontot épített ki a kabuli repülőtér elfoglalására és üzemeltetésére amikor a légi szállítás augusztus 14-én megkezdődött, mintegy 70 MRAP páncélozott taktikai járművet – amelyek darabonként akár egymillió dollárba (295 millió forint) is kerülhetnek – hagyott hátra, amelyeket a távozás előtt hatástalanított, valamint 27 Humvee-t is.

A járműveket “soha többé senki nem fogja használni”

– mondta.

Az USA hátrahagyta a C-RAM rakétarendszert is (Counter Rocket, Artillery and Mortar) – tüzérségi és aknavető elleni rendszer –, amelyet a repülőtér rakétatámadások elleni védelmére használtak. Ahogy arról az AFP is beszámolt, a rendszer segített elhárítani az Iszlám Állam hétfői, öt rakétával indított sortüzét.

“Úgy döntöttünk, hogy ezeket a rendszereket az utolsó pillanatig, az utolsó amerikai repülőgép távozása előtt is üzemben tartjuk. Egy bonyolult és időigényes eljárás, hogy ezeket a rendszereket leállítsuk. Tehát demilitarizáljuk ezeket a rendszereket, hogy soha többé ne lehessen használni őket”

– osztotta meg McKenzie.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.