Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Első világháborús romboló roncsát fedezték fel Anglia partjainál

Fotó: Vlad Tchompalov / Unsplash

Czinder Tímea

2022. augusztus 15. - 13:04

Az USS Jacob Jones több száz túlélőt mentett ki a megtorpedózott hajókról, mielőtt maga is hasonló sorsra jutott volna, brit búvárok azonban most rátaláltak végső nyughelyére.

Az Egyesült Királyság szakértő búváraiból álló csoport, a Darkstar rátalálhatott arra az amerikai rombolóra, amely az első világháború ellenségeskedésének tetőpontján merült hullámsírba Anglia délnyugati csücskénél, mikor egy német tengeralattjáró torpedója eltalálta.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Az Egyesült Államok Haditengerészeti Történeti és Örökségvédelmi Parancsnoksága (NHHC) pénteken bejelentette, hogy a roncs az USS Jacob Jones lehet, amely Egyesült Királyság körül járőrözött és kísért konvojokat 1917 májusától kedve egészen a december 6-i elsüllyedéséig – közölte a New York Post.

A romboló a La Manche csatorna közelében, Anglia partjaitól 60 mérföldre tartózkodott, amikor a torpedó három lábbal a vízvonal alatt becsapódott. A történészek szerint a legénységnek nyolc perc alatt kellett elhagynia a hajót, mielőtt az a víz alá merült volna, ez idő alatt pedig a fedélzeten tartózkodók kevesebb mint fele talált a vésztutajokon menedéket.

Az NHHC közlése szerint a német tengeralattjáró parancsnoka két hadifoglyot ejtett a hideg vízből, és rádión értesítette a közeli amerikai bázist a romboló elsüllyedéséről, a rendelkezésre álló adatok szerint azonban a 110 fős legénységből csak 46-an élték túl a támadást.

Miután az 1000 tonnás hajó pillanatok alatt eltűnt a tengerben, több mint egy évszázadon át rejtély volt, hol található végső nyughelye; a brit búvárok 400 láb, vagyis 122 méter mélységben találtak rá, a merülés során pedig semmilyen tárgyat nem távolítottak el a roncs környezetéből.

A történészek által igáslóként emlegetett USS Jacob Jones több száz túlélőt mentett ki megtorpedózott hajókról, mielőtt hasonló sorsra jutott volna. Németország a háború végére, 1918 novemberére több mint 5000 kereskedelmi hajót és körülbelül 100 hadihajót süllyesztett a tenger mélyére, minden erőfeszítésük ellenére sem tudtak azonban felülkerekedni a szövetségesek tengeri képességein és létszámfölényén.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a most felfedezett amerikai romboló sorsa, a búvárok az Egyesült Államok Nagykövetségével kívánnak együttműködni a hajóval kapcsolatos következő lépések meghatározásában.