Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,516 $

Az amerikai hadsereg különleges erői tajvani csapatokat képeznek ki nem messze Kína partjaitól

A kínai partok alig több mint 9 kilométerre vannak a kiképzés helyszínétől.

Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Newsweek közlése szerint tajvani sajtójelentésekből derült ki, hogy az amerikai hadsereg különleges erőinek katonái megkezdték a tajvani katonák kiképzését, ráadásul nem rotációs, hanem állandó jelleggel, többek között egy, a kínai partoktól alig több mint 9 kilométerre fekvő szigeten.

A tajvani United Daily News (UDN) beszámolója szerint a kiképzési rendet az 1. Különleges Erők Csoportja, egy légi egység tervezi és felügyeli a tavaly érvénybe lépett, s 2022 decemberében törvénybe iktatott nemzetvédelmi felhatalmazási törvény (NDAA) rendelkezései alapján. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Mint ismert, Kína továbbra is saját területeként tekint Tajvanra, noha a pekingi kommunista párt az 1949-es hatalomátvétel óta soha nem irányította a szigetet, Tajvannak pedig demokratikusan megválasztott vezetése van. Noha Washington 1979-ben úgy döntött, megszakítja a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, Tajpej évtizedek óta támaszkodik az Egyesült Államokra fegyverek és kiképzés, valamint nemzetközi támogatás terén is.

Az pedig, hogy az amerikai hadsereg katonái képzik ki a tajvani fegyveres erőket, éveken át nyílt titok volt, s csak 2021-ben került hivatalosan is elismerésre, amikor is Caj Jing-ven, Tajvan 2016 januárjában megválasztott elnöke, s az ország első női vezetője közölte, hogy néhány amerikai kiképző tartózkodik a szigeten alkalmi kiképzési programok keretében.

A tajvani védelmi minisztérium nem kommentálta a friss tajvani jelentést, ugyanakkor annyit megjegyzett, hogy „minden külföldi katonai csereprogramot éves terv szerint hajtanak végre”. Eközben az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Martin Meiners alezredes sem kívánt nyilatkozni a konkrét kiképzésről, de annyit elárult:

„Szeretném kiemelni, hogy a Tajvan iránti támogatásunk és a vele fennálló védelmi kapcsolatunk továbbra is összhangban van a Kínai Népköztársaság által jelentett jelenlegi fenyegetéssel.”

Harry Kane klasszis góljával nyerte meg a Lipcse elleni rangadót a Bayern München

Harry Kane a hosszabbításban döntötte el a 3 pont sorsát a Lipcse ellen Münchenben, ami apró sebtapasz lehet az elmúlt időszakra.