Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Köröket verhet az AMD új kártyája a Geforce RTX 4090-re

Fotó: Unsplash/Timothy Dykes

Szabó Kata

2022. október 21. - 09:47

Úgy tűnik, a processzorok után a videokártyák piacán is újra méltó ellenféllé avanzsálta magát az AMD.

Az Nvidia már piacra dobta új GeForce RTX 40 grafikuskártya-sorozatát, melyből sebességével és elképesztő teljesítményével az RTX 4090-es csúcsmodell egyértelműen kiemelkedik.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

A nemrég napvilágot látott új adatok azonban arra utalnak, hogy az AMD hamarosan megjelenő Radeon RX 7000 kártyái valójában gyorsabbak lehetnek, mint az Nvidia csúcsmodellje, ha pedig valóban így lesz, az minden téren jó hír lehet a felhasználók számára.

A legfrissebb infók szerint az AMD Radeon RX 7000 akár kétszer akkora teljesítményre is képes lehet, mint az RTX 4090, ez pedig vélhetően lépésre kényszerítheti az eddig viszonylag kényelmes helyzetben lévő konkurenciát. Egy ideje már ismert, hogy Lisa Szu cége az Nvidia “legyőzésére” készül, ám az még ennek ismeretében is meglepő, hogy a szegmens jelenlegi vezetőjénél is erősebb grafikus kártyákat épít.

Hamarosan fény derül a valódi teljesítményre

Az új RX 7000 grafikus vezérlő bemutatóját november 3-ra tippelik, a hivatalos boltokba kerülés pedig ugyanezen hónap 22-én lesz esedékes. A chipek tehát már biztosan elkészültek, a mostani információk után pedig vélhetően sokan várják a dátumot, hogy kiderüljön, tényleg ilyen nagyot gurított-e az AMD.

Az infókat kiszivárogtató Greymoon55 szerint egyes gyártók már meg is kapták az új AMD-kártyákat, és maguk is elkezdték azok tesztelését. Minden jel arra utal tehát, hogy egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy lássuk, mekkora potenciál rejlik az AMD következő generációs grafikus vezérlőiben, és hogy valóban van-e mitől tartania az Nvidia-nak.