Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,689 $

Az Aldi és a Lidl központját is blokád alá vették

Legújabb tiltakozásuk keretében blokkolták a nagy élelmiszerláncok központi raktárait.

Fotó: A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal Berlinben 2024. január 15-én. MTI/EPA/Filip Singer
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Kisebb megszakításokkal hetek óta tartanak a német gazdák tiltakozó akciói, amelyekkel a korábbi állami szubvenciók teljes helyreállítását követelik, mindenekelőtt a dízelolajra kiszabott adók visszatérítését. Mint azt már megírtuk, részben célt élt a tiltakozásuk, ugyanakkor tény, hogy a Scholz-kormány követeléseik nagy részét elutasította, illetve több évre elnyújtott teljesítést ígért – írja az Infostart.

Mindezt megpecsételte a múlt héten a Bundestag által elfogadott költségvetés, amely az alkotmánybíróság kötelező érvényű határozata nyomán drákói megszorításokat tartalmazott. A tartományok képviselőiből álló Bundesrat jóváhagyása azonban még hátravan – teszik hozzá. De persze a gazdák sem tétlenkedtek: korábbi fenyegetéseiket betartva napokkal ezelőtt több tartományban ismét autópályákat, illetve hidakat blokkoltak, és a tiltakozást folytatták a hét végén is. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Ezúttal az eddigiektől eltérő akcióhoz folyamodtak, a délnyugati Rajna-vidék-Pfalz tartományban vasárnap estétől több helyen is a nagyobb kereskedelmi láncok központi raktárait blokkolták. Traktoros felvonulásukkal megakadályozták, hogy legkevesebb tíz Lidl-, Aldi-, Edeka- és Globus-raktár kamionjai ne juthassanak el a szupermarketekig, s a zárlat órákon keresztül, míg Koblenzben reggelig tartott – derül ki a cikkből.

A tartományi szövetség vezetője elmondta, a kereskedelmi láncokat azért vették célba, mert jelentős részben ők határozzák meg a mezőgazdasági termékek árát, egyúttal azzal vádolta az élelmiszer-kiskereskedőket, hogy alacsonyan tartják az árakat a gazdálkodók rovására. Egyes értesülések szerint a tiltakozás közvetett eredménnyel járt, a tartományi vezetők tárgyalásokat folytattak, ugyanakkor egyelőre mindössze a bürokrácia csökkentésére tettek ígéretet – jegyzik meg.

A Die Welt pedig úgy tudja: hasonló tiltakozó megmozdulás volt Alsó-Szászország fővárosában, Hannoverben is, ahol traktorok a helyi rádióállomás bejáratát torlaszolták el. A helyi gazdák szerint a média általánosságban kevés hírt ad a tiltakozásokról, ezért volt szükség a megmozdulásra. Emellett Brandenburg tartományban is demonstráltak, a gazdák helyi szövetségének vezetője pedig közölte, tiltakozó akcióikkal a politikára gyakorolt nyomást továbbra is fenn kívánják tartani.