A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt – alapanyaghiánnyal küzd a fagylaltgyártás
Nem elég, hogy az árak az egekbe szöktek, így 350-500 forint között mozog egyetlen hűsítő gombóc ára, még az alapanyaghiány is felütötte a fejét, így a kínálat is csekélyebb lesz idén.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke az InfoRádiónak adott interjújában megosztotta, a jelentős áremelkedés mellett a fagylaltgyártásban is felütötte a fejét az alapanyaghiány, a külföldről behozott gyümölcspürék ára pedig megduplázódott tavaly óta.
A cukrászok mesterei a tökéletes fagylalt elkészítésének, ám ehhez nem elég 1-2 összetevő: rengeteg alapanyag szükséges ahhoz, hogy megszülessen a tökéletes állagú és ízű hűsítő. Ehhez pedig nem elegendő a szaktudás, hiszen hiába tudja valaki tökéletesen azt a bizonyos receptet, s hiába méri ki az alapanyagokat, ha már nincs is mit mérni.
A helyzet ugyanis jelenleg úgy áll, hogy alapanyaghiányban szenved a fagylaltipar, ez pedig nem feltétlenül a drasztikus áremelkedéseknek tudható be, hanem annak, hogy egyszerűen nincs alapanyag. Már a nagykereskedések sem jutnak hozzá megfelelő mennyiségű alapanyaghoz a beszállítóktól, így az üzleteket sem tudják kiszolgálni, mely rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe hozza a cukrászdákat – írja a Napi.
Amikor pedig az alapanyaghiányról beszélünk, nem luxus dolgokról van szó: nem lehet elegendő vajhoz jutni, nehézségekbe ütközött a cukor beszerzése, de az egyéb tejtermékekből is jelentős a hiány. A külföldről, többnyire Spanyolországból és Franciaországból érkező gyümölcsök, gyümölcskészítmények és -pürék ára eközben az egekbe szökött.
Habár már tavaly is csalódottak voltak az emberek a nyár beköszöntével, amikor meglátták a fagylaltok árait, a mostani drágulás garantáltan tovább fogja rontani a keresletet: van, ahol még 350 forintért hozzá lehet jutni egy gombóc hűsítőhöz, ám a legtöbb helyen inkább a 400-450 forint jellemző, míg a frekventáltabb helyeken ne lepődjünk meg, ha 500 forintot kérnek majd egy gombócért.