Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Növelheti a vastagbélrák kockázatát ez a népszerű diéta

Növelheti a vastagbélrák kockázatát ez a népszerű diéta

Növelheti a vastagbélrák kockázatát ez a népszerű diéta
Fotó: Unsplash/National Cancer Institute

Az alacsony szénhidrátbevitelű étrendek összefüggésbe hozhatók a vastagbélrák megnövekedett kockázatával egy új torontói kutatás szerint.

A torontói egyetem kutatói felfedezték, hogy az alacsony szénhidráttartalmú és oldható rostokban szegény étrend, kombinálva bizonyos E. coli baktériumtörzsekkel, elősegítheti a vastagbélpolipok növekedését. Ezek a polipok később rákos elváltozásokká alakulhatnak.

A cikk a videó után folytatódik

A kutatásban egereknél vizsgálták három különböző étrend – „normál”, „alacsony szénhidráttartalmú” és „nyugati típusú” – hatásait a bélbaktériumokra és a vastagbélrák kialakulására.

A vizsgálat különösen aggasztó annak fényében, hogy az 50 év alattiak körében előforduló colorectalis daganatok száma közel megduplázódott az elmúlt 12 évben. Az eredmények azt is mutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta vékonyabb nyálkahártyaréteget eredményezett az egerek bélrendszerében, ami fontos védőgátat jelent a daganatokat okozó baktériumokkal szemben.

Dr. Alberto Martin, a Torontói Egyetem Temerty Orvostudományi Karának immunológia professzora és a tanulmány vezető szerzője elmondta: „A vastagbélrákot mindig is különböző tényezők, többek között az étrend, a bélmikrobiom, a környezet és a genetika következményének tekintették. A kérdésünk az volt, hogy befolyásolja-e az étrend bizonyos baktériumok rákot kiváltó képességét?”

Van megoldás

A kutatók jó hírről is beszámoltak, ugyanis a probiotikumok és az oldható rostok hozzáadása segített ellensúlyozni az alacsony szénhidráttartalmú étrend negatív hatásait. „Rostokkal egészítettük ki a táplálkozást, és azt tapasztaltuk, hogy csökkentették az alacsony szénhidráttartalmú étrend hatásait”, magyarázta Dr. Martin. Jelenleg azon dolgoznak, hogy megállapítsák, mely rostforrások előnyösebbek és melyek kevésbé hasznosak.

„Tanulmányunk rávilágít az alacsony szénhidrát- és rosttartalmú étrend hosszú távú alkalmazásával járó potenciális veszélyekre, ami gyakori fogyókúrás diéta. További munkára van szükség, de reméljük, hogy kutatásunk legalább felhívja a figyelmet a problémára.”

Fontos megjegyezni, hogy a kutatást egereken végezték, nem embereken, így az eredmények nem feltétlenül vonatkoztathatók közvetlenül az emberi egészségre.