Clouds
21 Budapest
Dollár
375,13 Ft
Euró
399,84 Ft
Font
457,98 Ft
Bitcoin
28,484 $

15 hónapja nem volt ilyen alacsony az európai földgáz ára

Fotó: Unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Egész héten zuhant a földgáz ára, már 50 euró körül jár a tőzsdei jegyzés.

December eleje óta folyamatosan zuhan a gáz tőzsdei ára Európában, az év első napjaiban már 70 eurón állt a jegyzés, ami a hónap végére újabb mélypontra zuhant, utoljára 2021 szeptemberében volt ennyire alacsony a tőzsdei ár.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Kedvező okok állnak az árzuhanás mögött

Január elején a kontinens gáztárolói 83,5%-os telítettségen voltak, ez egy hónap alatt 10%-ot sem csökkent, 74%-on állnak jelenleg. Az LNG-behozatal pedig továbbra is kedvező, a legnagyobb amerikai exportőr szállításai is újraindultak.

Az LNG-árak ugyanakkor még okozhatnak kisebb nehézségeket, ugyanis Ázsia igénye megnőtt a cseppfolyósított földgázra. Emellett a norvégiai szállítások is lecsökkentek a nem tervezett leállások miatt.

Csökkenőben van az európai szélerőművek termelése is, azonban a pozitív tényezők, mint a takarékossági intézkedések eredményei és a vártnál enyhébb időjárás ellensúlyozza a problémákat.

Az időjárás továbbra is kedvez az európai gázfelhasználásnak, és bár a tőzsdei jegyzés zuhanása nem akkora mértékű, mint december és január között, a csökkenés folyamatos, csak pénteken 3,2% volt a mértéke – írja a portfolio.hu.