Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Rövidesen átadják a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a népirtó diktátort

Omar el-Besír volt szudáni elnök a vádlottak ketrecében egy kartúmi bíróságon 2019. december 14-én. A bíróság pénzmosásért két év, zárt rehabilitációs központban letöltendõ szabadságvesztésre ítélte a 75 éves politikust. A volt államfõt számos ügyben perbe fogták, a hágai Nemzetközi Büntetõbíróság (ICC) emberiesség elleni bûnök miatt akarja felelõsségre vonni a dárfúri konfliktussal összefüggésben. MTI/EPA/Maruan Ali
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 12. - 21:34

Egy miniszter megerősítette, hogy rövidesen átadják Omar Al-Basírt, Szudán korábbi diktátorát a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy megtörténjen a felelősségre vonása.

Al-Basír hatalmát még 2019-ben buktatták meg, aki 30 évig irányította vasmarokkal Szudánt, mely idő alatt több polgárháborút is elszenvedett az ország. Hatalmának megdöntését követően azonban letartóztatták és egy kartumi bíróság előtt el is ítélték, noha korrupció miatt csak.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

A Nemzetközi Büntetőbíróság is kereste azonban a korábbi diktátort, többek között háborús bűntettek, emberiség elleni bűntettek és népirtás miatt, amelyek még a Darfur régióban kitört polgárháború idején történtek – emlékeztetett a NOS hírtelevízió.

Darfurban még 2003-ban tört ki egy afrikai viszonylatban is rendkívül véres és kegyetlen polgárháború a szudáni kormányerők, helyi arab milíciák és nem arab lázadók között.

A 2011-ig tartó konfliktus következtében legalább 300 ezer ember vesztette életét, valamint három millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Al-Basír maga is elismerte, hogy ő volt a felelős mindenért, ami az országban történt, az ICC vádjait azonban visszautasította, elmondása szerint ugyanis ő a lázadók ellen harcolt és nem a civilek ellen.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.