Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

Akkumulátorkímélő újítással jöhet az új Android

Ez adatvédelmi szempontból sem lesz mellékes, de az üzemidőre is jó hatással lehet, ami szintén jó hír.

...svg content...Fotó: Unsplash
Mobil

Koós Alexandra

Szerkesztő

Újabb érdekes újításra derült fény, amit az ősszel érkező Android 15 hozhat el: ez az „adaptív időkorlát”, melynek árulkodó kódjára az Android Authority munkatársa bukkant rá a rendszer előzetesében. Az újdonságot illetően érdemes kiemelni: a kijelző automatikus kikapcsolását fejlesztheti tovább, a meglévő funkció ugyanis az utolsó művelet után adott idővel zárja le a képernyőt.

Az Android esetében ez alapértelmezetten 30 másodperc (módosítható), ennyi idő után sötétedik el a kijelző, majd újabb 5 másodpercet követően le is zár a készülék. A Google néhány készüléknél már elérhetővé tett egy olyan funkciót, ami azt figyeli, hogy valaki nézi-e a képernyőt, és ha igen, nem zár le – írja a HVG. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Ám az Android 15 ezen is túlmehet, és a készülék azt is tudhatja majd, ha épp nem figyeli senki, így lezárhatja magát, hogy ne működjön a kijelzője tétlenül. Ez adatvédelmi tekintetben is hasznos lehet, de az akkumulátort is kímélheti – teszik hozzá a cikkben. Ugyanakkor tény, hogy az Android kódja arról nem árulkodik a portál szerzője szerint, hogy mégis miként „figyel” majd a rendszer.

Viszont megeshet, hogy az előlapi kamerát, vagy a közelségszenzort fogja használni – jegyzik meg. Korábban azt is megírtuk, hogy elindult az Android új eszközkeresője, ami kikapcsolt állapotban is rálel a mobilra: a tavalyi bejelentés után végre elérhetővé vált, bár elsőként csak Észak-Amerikában. Később viszont Európába is megérkezik majd.